Društvo

ZZJZ obeležava nedelju prevencije raka grlića materice

U toku je evropska nedelja prevencije raka grlića materice koju brojne ustanove obeležavaju raznim aktivnostima. Cilj je da se ženama podigne svest o preventivnim pregledima kada je karcinom grlića materice u pitanju, istakla je doktorka opšte medicine Majda Iković.

Zavod za javno zdravlje povodom obeležavanja nedelje karcinoma grlića materice još jedna je ustanova koja svojim akcijama i brojnim predavanjima pokušava da informiše što veći broj žena koliko je ova bolest rasprostranjena i opasna.

“Treba istaći da su preventivni pregledi najbitniji, da žene moraju da izdvoje dan za svoje zdravlje i da posete svog izabranog ginekologa. Sve to radimo zato što ću poražavajuće činjenice da je Srbija prva na evropskoj listi po stopi obolevanja i umiranja. Da svakog dana u našoj zemlji umre jedna žena od karcinoma grlića materice a četiri su noobolele”, istakla je doctor opšte medicine Majda Iković.

Ove godine tema kampanje je „Dan za zdravlje“ i ovim sloganom se želi apelovati na sve žene, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom zdravlju, a sve sa ciljem kako bi se bolest sprečila, ili ukoliko se otkrije na vreme izleči u potpunosti.

“Još jedan preventivni pregled jeste vakcinisanje protiv humanog papiloma virusa koji je takođe jedan od izazivača raka grlića materice. Treba vakcinisati devojke, žene, do 25 godine a naročito decu odnosno devojčive između 10 i 12 godina. Vakcina je bezbedna i nema neželjenih efekata”, dodala je Iković.

Iz Zavoda za javno zdravlje ističu da će i u narednom periodu održati niz predavanja u školama na temu prevencije karcinoma grlića materice.

A. Ademović

Podeli