Društvo

Vojna evidencija vozila

U dnevnoj štampi i na internet portalima ovih dana se na pogrešan način predstavljaju inače uobičajene zakonske aktivnosti Ministarstva odbrane Republike Srbije. Redovno evidentiranje vojnih obveznika i materijalna obaveza evidentiranja vozila predstavljeni su kao nešto neuobičajeno i uz pretnju drastičnim kaznama za neodazivanje. Istraživali smo da li je sve to baš tako.

Uz fotografiju automobila Zastava 10 tekst u jednim dnevnim novinama donosi pretnju kaznom do 50 hiljada dinara ako ne prijavite svoje vozilo u vojnu evidenciju. Mnoge vlasnike automobila to je dovelo u zabludu da treba hitno da se jave centrima Ministarstva odbrane u svojim gradovima kako bi izbegli navedenu kaznu. Drugi listovi doveli su u vezu ovu informaciju sa prethodnom, o redovnom evidentiranju vojnih obveznika 1999. godište i starijih, i između redova ostavili sumnju da se nešto „opasno“ sprema.

Pitali smo danas u Regionalnom centru Ministarstva odbrane u Kragujevcu i Centru Ministarstva odbrane u Novom Pazaru o čemu se radi. Uvođenje vozila u evidenciju stvari deo je materijalne obaveze koja je Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi  određena kao pravo i dužnost građana Republike Srbije, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika, da pokretne i nepokretne stvari kojima raspolažu, a koje su određene kao stvari posebne namene za potrebe odbrane, Vojske Srbije i civilne zaštite, u slučaju potrebe ustupe na privremeno korišćenje uz naknadu državnim organima.

Kada je Centar Ministarstva odbrane u Novom Pazaru u pitanju ova evidencija se uredno sprovodi i ažurira i ne planiraju se neki novi pozivi. Pogotovu nema potrebe da se svi vlasnici vozila javljaju radi evidencije.

„Zbog pogrešnog tumačenja i različitih spekulacija koje su poslednjih dana česte u medijima u vezi sa uvođenjem u evidenciju stvari iz popisa“, oglasilo se juče i  Ministarstvo odbrane, „obaveštavamo javnost da nije u pitanju novina već je reč o zakonu koji se u pravnom sistemu Republike Srbije primenjuje od 5. novembra 2009. godine, kako bi se efikasnije obezbedilo funkcionisanje vojne, radne i materijalne obaveze“.

U evidenciju se ne uvode sva vozila već se prvenstveno radi o terenskim, teretnim, inžinjerijskim i specijalnim vozilima, prikolicama, cisternama, viljuškarima i slično. Odziv po osnovi materijalne obaveze u prethodnim godinama  bio je viši od 90 odsto. „Pozivanje vlasnika stvari iz popisa nije povezano sa uvođenjem vojnih obveznika  rođenih 1999. godine u vojnu evidenciju, a jedini zajednički imenitelj im je Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi kojim su pravno uređeni“, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

D. J.

Podeli