Vaš Objektiv

Duga organizovala predavanje o zaštiti bilja

Centar za decu i mlade „Duga“ bio je domaćin predavanja na temu „Zaštite šimšira od šimširovog plamenca“ koje je organizovalo Šumarski fakultet zajedno sa inženjerskom komorom Srbije. Cilj je širenje svesti javnosti o značaju jedne strane invazivne vrste koja ugrožava opstanak ukrasnih biljaka šimšira. Predavanju su prisustvovali predstavnici Srbija šume iz Novog Pazara, članovi ekološkog društva Duga i stručnjaci iz poljoprivrede.

Šimšir svoju popularnost duguje tradiciji i višestrukim mogućnostima primene. Može se koristiti kao samostalna biljka ili u kombinaciji s drugim biljkama, za deljenje pojedinih površina u vrtu, kao niski obrub gredica, kao gusta živica, kao pozadina za niske biljke raznih otvorenih prostora i staza. Danas je poznato oko 30 vrsta šimšira. Zbog svog sporog rasta veoma je cenjeno među ukrasnim biljkama. Međutim, od 2014. Godine pojavila se jedna vrsta štetočine koja ako se ne suzbije na vreme može uništiti ceo šimšir za manje od nedelju dana.

„To je vrsta koja je uneta 2014. godine u našu zemlju. Dosta brzo se širi. Do sada nemamo pouzdane podatke da je ona prisutna u Novom Pazaru. Ali baš zato, zbog rane detekcije, važno je da što više građana i stručnjaka o tome se upoznaju. Ministarstvo poljoprivrede, drugu godinu za redom, u program mera praćenja i nadzora štetnih organizama uvrstila je i šimširovog plamenca, ta strana i nova invazivna vrsta“,istakla je redovni profesor Šumarskog fakulteta Milka Glavendekić.

Na predavanju se između ostalog istaklo i na koji način se ova štetočina može uništiti. Ona predstavlja ozbiljnu pretnju za šimšir i proglašena je jednom od najinvazivnijih štetočina u Evropi. Prilikom zaštite šimšira treba se truditi da mlaz iz prskalice prodre u ceo žbun. Nakon nedelju dana od prvog prskanja preporučuje se još jedno prskanje navedenim insekticidima. Kada gusenice porastu, teško se suzbijaju, jer pletu svilene zapretke u koje insekticid teško dospeva. Za velike žbunove treba koristiti leđne atomizere kako bi se cela površina šimšira zaštitila.

A. Ademović

Podeli