HronikaVesti

Topalovićima je potrebna pomoć! U požaru ostali bez poljoprivrednog gazdinstva

Sedmočlana porodica Gordana Topalovića u selu Prćenova, nedaleko od Novog Pazara ostala je bez osnovnih uslova za bavljenje poljoprivrednom. Od nje i samo jedne plate su živeli. Sada su u velikom problemu, jer je sve izgorelo. Topalovićima je potrebna pomoć nadležnih, ali i humanih ljudi.

„Izgorela je štala, sušara, garaža, salaši, senara… Izgorela je sva hrana za stoku koju smo tokom čitavog leta prikupljali. Stoku smo uspeli da izvedemo iz štale, ali sada svakodnevno po nekoliko ovaca ugine. Kažu veterinari da su ovce veoma osetljive i da se to dešava zbog stresa“, objašnjava domaćin i pokazuje desetak uginulih grla.

Topalovići bi tokom čitavog leta radili na prikupljanju sena, uzimajući u zakup i tuđe livade, a sada stoku ne mogu da prehrane.

„Ako se ne snađemo za hranu, moramo da prodamo stoku. Al šta posle? Sada smo improvizovali mesto da ovce sklonimo sa snega jer je jako hladno, a svakodnevno se jagnje“, kaže Gordan.

On objašnjava da su u pomoć pristigle brojne komšije i Srbi i Bošnjaci koji žive u tom selu, da su uložili napore ali da nije bilo spasa. Odmah su reagovali i vatrogasci, koji do objekta nisu mogli da priđu zbog snega i veoma lošeg puta, ali zahvaljujući njihovoj brzoj reakciji požar se nije proširio na kuću.

„Plamen je bio ogroman. Video se čak iz Novog Pazara“, ističe Gordan, koji u porodici jedini ima posao.

Od poljoprivrede je živelo njih sedmoro. Troje dece, među kojima su dva studenta, se školovalo. Topalovići se sada brinu kako će izgraditi novu štalu i obezbediti hranu za stado. Nadaju se da će im pomoći nadležni i humani ljudi da opet „stanu na noge“.

KONTAKT PORODICE TOPALOVIĆ: 0205314759

Z. M.

Podeli