Društvo

Gužve za zamenu vozačkih dozvola

Svi oni koji još uvek nisu zamenili paprinu vozačku dozvolu za biometrijsku moraće to da učine najkasnije do 10. juna 2014. godine.

To je zabrinulo mnoge vozače koji poseduju staru, važeću dozvolu, koja ne ističe do navedenog roka.

Samo u toku jednog dana, juče,u PU Novi Pazar podneto je preko 180 zahteva za zamenu vozačkih dozvola. Danas već gužvi nema ali pošto je krajnji rok za zamenu 10. jun razlog za žurbu i stvaranje redova ne postoji.

Vozači se inače pitaju zbog čega moraju da zamene dozvole iako na starim piše da važe i nakon 10. juna i da li je odluka utemeljena u zakonu. Pravni osnov za ovakvu odluku nalazi se u članu 351 Zakona o bezbednosti saobraćaja. U stavu 4. ovog člana kaže se da “postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog zakona.

Kako je zakon stupio na snagu 10. juna 2009, navedeni period od pet godina ističe 10. juna 2014. kada je poslednji rok da se stare dozvole zamene za biometrijske.

Povoljna okolnost u čitavoj priči je to što službenici MUP-a prilikom zamene ne zahtevaju novo fotografisanje i potpisivanje, s obzirom da mogu da iskoriste već postojeće podatke sa biometrijske lične karte, što donekle olakšava i skraćuje proceduru.

Uzevši u obzir date okolnosti kao i činjenicu da do isteka roka ima još pet meseci, da ne bi došli u situaciju da svi menjaju dozvolu u poslednjem trenutku vozačii bi trebalo da taj posao obave blagovremeno. Na taj način poštedeće sebe čekanja u redovima, nerviranja i gubitka vremena.

(D.J.)

Podeli