Vesti

Proširenje proizvodnje malina

Međuopštinskaa unija poljoprivrednika, Grad Novi Pazar i Poljoprivredna stručna i savetodavna služba, za poljoprivrednike zainteresovane za podizanje zasada maline, organizovale su dve posete Udruženjima malinara iz Prijepolja. Kako je istakao predsednik Unije poljoprivrednika Ismet Sajtarić, posle tih poseta javilo se veliko interesovanje kod naših poljoprivrednika za uzgajanje malina.

Međuopštinska unija poljoprivrdnika organizovala je sastanak sa predsednicima udruženja sa ciljem da se dogovore o nabavci i sadnji malina. Prema rečima predsednika kluba voćara Novi Pazar Vukomira Senovića, na sastanku je zaključeno i da je glavni problem kod nas što imamo malo stručnjaka na terenu. On je dodao da je potrebno, pogotovo kada je podizanje zasada maline u pitanju, osim znanja i tehnike i stručna pomoć.

“Cilj sastanka je bio da informišemo ljude oko nabavke sadnog materijala, da ih angažujemo oko obuke za sadnju, i da animiramo lokalnu samoupravu da zajedno sa nama pristupe realizaciji ovih projekata vezanih za voćarstvo”, rekao je Senović.

Predsednik Međuopštinske unije poljoprivrdenika Ismet Sajtarić istakao je da su, tokom posete malinarima iz Prijepolja, proširili i stekli nova znanja o gajenju maline. On je rekao, da će ovo udruženje organizovati posetu 13. oktobra od 11 časova imanju Vukomanovića u Vranovini i tom prilikom praktično pokazati kako se zemljište treba pripremiti za sadnju maline.

“Ovim putem pozivam sve poljoprivrednike da prisustvuju, posebno one koji su zainteresovani za malinu. Oko 70 hiljada sadnica je za sada potrebno i mi ćemo to obezbediti, i to najkvalitetnije sadnice koje ćemo kupiti u Prijepolju. Takođe je bitno da prate ovaj rad kako bi uspešno mogli da zasade svoju malinu i postignu uspeh. U ovom radu očekujemo pomoć lokalne samouprave kao i do sada, i svih drugih koji nam pomažu da sadnja maline bude porodični biznis našeg kraja”, istakao je Sajtarić.

Koliko će naši poljoprivrednici uspeti da ožive proizvodnju maline u našem kraju zavisi isključivo od njih samih, dodao je Sajtarić.

A. Ademović

Podeli