DruštvoVesti

Na ahiret preselio Muamer Zukorlić

Potpredsednik Narodne Skupštine,  osnivač Stranke pravde i pomirenja i nekadašnji glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić, preselio je na ahiret danas u 51. godini života, objavljeno je to i na zvaničnom sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Rođen je 15. 2. 1970. u selu Orlje kod Tutina, gdje je i odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu. Srednju medresu „Gazi husrev-beg“ u Sarajevu. Studije filozofije šerijatskog prava (Usuli fikh) okončao je na islamskom univerzitetu „El-Emir Abdel-Kadir“ u Konstantini, Alžir. Postdiplomske studije iz oblasti egzegeze Kur’ana (Tefsir) okončao na univerzitetu „El-Džinan“ u Tripoliju, Libanon.

Višegodišnji predavač u medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru. Višegodišnji predavač na grupi vjerskih predmeta i arapskog jezika na Islamskoj pedagoškoj akademiji (Fakultet za islamske studije). Predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka od njegovog osnivanja 1993. do 2007. Muftija sandžački od 1993. Glavni muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji od njenog objedinjenja 2007.

Prvi dekan Islamske pedagoške akademije, koja prerasta u Fakultet za islamske studije 2001. Prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. Do 2008. predsjednik Internacionalnog univerziteta od 2008.

Vodio je Islamsku zajednicu punih devetnaest godina. Podigao je brojnu porodicu, iza sebe je ostavio sedmoro djece.

Dženaza rahmetli Muameru Zukorliću biće klanjana sutra sa podne namaza u 12.30 na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru. Biće ukopan u selu Orlje kod Tutina.

 

 

Podeli