Politika

Sandžak i ove godine inspiriše umjetnike

Novi Pazar sa svojm kulturnom zaostavštinom i prirodnim ljepotama i ove godine mjesto je inspiracije, okupljanja i rada umjetnika iz različitih gradova i država.  U okviru tradicionalne likovne kolinije „Sandžak inspiracija umjetnika“ mladi i zapaženi umjetnici borave na Pazarištu i inspirasani okolinom stvaraju umjetnička djela.

 

Jelena Krstić iz Kragujevca učesnica je brojnih međunarodnih umjetničkih okupljanja ali kako kaže prvi put je u Novom Pazaru i posebno je uzbuđena zbog učešća u koloniji „Sandžak inspiracija umjetnika“. Njena  likovna intersovanja vežu se za pejzaž, a kako kaže u motelu ras  Pazarištu ima svu potrebnu inspiraciju za stvaralački rad.

Sa njom tu je još 8 umjetnika iz različitih gradova Srbije, ali je ova međunarodna kolonija okupila i predstavnike iz Crne Gore i Bosne I Hercegovine.

Odluke umjetničkog svajeta glerije Multimedijalnog centra i siguestije likovnih udruženja  bili su presudni da učesnici ovogodišnjeg saziva budu Miljan Milenković, Semir Osmanhodžić, Tamara Osmajlić, Vesna Sekulić, Jelena Krstić, Miloš Šebeković, Ajla Dazdarević i Irfan Ličina.

Urednica programa galerije Amra Hodžić Jejna kaže da je posebnost ovog 16. saziva kolonije to što su se okupili uglavnom mlađi stvaraoci. Oni će boraviti u Novom Pazaru, upoznati se sa kulturom, istoriom i ambijentom i stvarati u interakciji.

Radove koji su nastali na ovoj koloniji likovna publika Novog Pazara ali i drugih gradova moći će da vidi na organizovanim izložbama tokom 2017. godine. I ovog puta pokrovitelj kolonije je Ministartvo kulture i informisanja i grad Novi Pazar. 

A.Šaljić

Podeli