Društvo

Promenjive vremeske prilike I zdravlje

Nagle promene vremena iz hladnog u toplo ili obrnuto, koju upravo ovih dana doživljavamo, nisu bezopasne ni za zdrave, a kamoli bolesne ljude, kažu stručnjaci. Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva u Novom Pazaru ovih dana se najčešće javljaju pacijeniti zbog glavobolje, vrtoglavice, prehlade, mučnine I slično. Najugroženiji su ipak srčani bolesnici, astmatičari i psihički labilne osobe.

 

Iako je letnji perod obično vreme kada se u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva novopazarskog Doma zdravlja beleži manji broj pacijenata, ovih dana sve su učestaliji slučajevi uzrokovani naglim promenama klimatskih uslova. U praksi se potvrđuje da temperaturne oscilacije veoma utiču na zdravlje, ne samo hroničnih bolesnika, već I na, fizički I psihički sasvim zdrave ljude.

‘’Svaka promena temperature dovodi do pada imuniteta, pa u ovakvim uslovima – savetuje doktorka Mijailović – posebno treba voditi računa o pravilnoj ishrani I zdravim stilovima života.’’

Doktorka Mijailović naročito naglašava da je potrebno da se poveća broj preventivnih pregleda, jer je to, ističe, najbolji način za sprečavanje određenih bolesti koje se, ukoliko se na vreme otkriju, bez većih komplikacija mogu i izlečiti.

S.Lj.

Podeli