Društvo

Evropske diplomate očarane lepotama Sopoćana

Delegacija diplomata obišla je i Manastir Sopoćani u blizini Novog Pazara.  Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji  Oskar Benedikt  izrazio je zahvalnost zbog prijema na ovom “divnom mestu koje predstavlja duhovnost i umetnost”.

Prilikom obilaska Manastira Sopoćani 16 diplomata Evropskih zemalja bili su impresionirani lepotama ovog kulturno istorijskog spomenika.

Iguman Teoktist, koji je bio domaćin diplomatama prilikom obilaska manastira, izrazio je zadovoljstvo zbog posete tako velikog broja zvaničnika.

„Mi smo pokazali ono što je najvrednije, to su freske.  Slikao ih je nama nepoznati majstor, ali genije. Čovek koji je zaista imao veliku ljubav prema Bogu. Ove freske što ste videli to je  radio iz duše, nije ni čudo što su to najlepše freske 13. veka“,  kazao je Teoktist.

Manastir Sopoćani kod Novog Pazara jedan je od najznačajnijih spomenika kulture u našoj zemlji. Nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika od 1979. godine. Freske ovog manastira smatraju se pravim remek delom.

J. B.

Podeli