Društvo

Podružnica Društva arhivista Srbije u Novom Pazaru

U prostorijama Istorijskog arhiva Ras danas je održan sastanak podružnice Društva arhivista Srbije na kojem se razgovaralo o razgraničenju arhivskih fondova u Arhivu i van njega, kao i o preuzimanju i izlučivanju medicinske dokumentacije nakon donošenja novog Zakona o čuvanju.

Boško Rakić, predsedavajući ove podružnice za područja sedam arhiva zapadne i centralne Srbije, rekao je da je bilo reči o problematici razgraničenja fondova privrednih subjekata u okviru arhiva i van njega.

Zaključak je da, uz pridržavanje postojećih upustava, fond treba da ima jedinstvenu registraturu, koja će poslužiti  kao osnov za ostvarivanje prava svih ljudi, ali i za izučavanje istorije.

S obzirom da je novim Zakonom o rokovima za čuvanje medicinske dokumentacije propisan duži rok, složni su da dokumentaciju treba čuvati duže nego do sada, jer je praksa pokazala da je to neophodno.

Prof. dr. Hivzo Gološ iz Arhiva Muzeja Ras istakao je da su već po četvrti put domaćini ovakvih okupljanja i da su utisci gostoji najpozitivniji po povratku iz Novog Pazara. Nakon radnog sastanka, arhivisti su obišli manastir Sopoćani.

J. Jelić

Podeli