Društvo

Raspisan tender za još pet brana u Novom Pazaru

U Novom Pazaru će se od avgusta graditi pet novih mini brana na različitim lokacijama i biće pošumljeno oko 50 hektara površine, a sve sa ciljem da se Novi Pazar odbrani od poplava. To je projekat vredan oko 250.000 eura, a dogovoren je danas nakon sastanka rukovodstva grada Novog Pazara sa delegacijom od 16 zamjenika i zamjenica ambasadora evropskih zemalja, koje je predvodio zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt najavio je danas u Novom Pazaru da su Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, obezbjedile 250.000 eura za završetak projekta uređenja toka rijeke Raške za zaštitu od poplava. Sredstva će biti iskorišćena za izgradnju pet novih mini brana, pošumljavanje 50 ha zemlje i izvođenje bio-tehničkih radova.

Sa sastanka delegacije sa novoizabranim gradonačelnikom Novog Pazara, Nihadom Biševcem, poručeno je da će Evropska unija nastaviti da podržava razvoj grada i čitavog područja kao što je činila i tokom prethodne decenije kada su EU i Vlada Švajcarske u partnerstvu sa Vladom Srbije podržale preko 70 projekata u vrijednosti od blizu 3,5 miliona evra.

„Očekujemo da će radovi, koji treba da počnu tokom avgusta, biti završeni do kraja godine. Ovim projektom će se dodatno unaprediti zaštita građana i građanki Novog Pazara i njihove imovine od poplava. Brana je jedna od devet izgrađenih na slivu rijeke Raške sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske preko prethodnog razvojnog programa EU PROGRESa, koje su spasile Novi Pazar od poplava 2014. godine. Novom gradonačelniku želimo puno uspjeha i dobru saradnju u budućnosti za dobro svih građana ovog grada“,  rekao je Benedikt.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac rekao je nakon obilaska brane na rijeci da su projekti koji su realizovani, od velikog značaja za građane Novog Pazara, a podrška prijatelja iz EU i najava novih projekata garancija narodu da će se i u budućnosti raditi za dobro grada i građana.

Prilikom ovih susreta Benedikt je istakao da su predstavnici Delegacije EU i ambasada zemalja članica u poseti jugozapadnoj Srbiji kako bi bolje sagledali trenutna politička i društveno- ekonomska dešavanja. On je dodao da će EU sa novom Vladom Srbije razgovarati o planovima razvoja lokalnih samouprava i nastaviti da pruža podršku u ekonomskom razvoju ovog kraja.

A. N.

Podeli