Vesti

Paunović: 12.000 bošnjačke dece nalazi se u procesu obrazovanja

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je danas da će novu školsku 2016/2017. godinu učenici dočekati sa kompletnim udžbenicima na jezicima nacionalnih manjina. Paunović je za Radio televiziju Srbije rekla da se u Srbiji 12.000 dece bošnjačke nacionalnosti nalazi u procesu predškolskog, školskog i srednjeg obrazovanja, da ona imaju nastavu ili na srpskom ili na bosanskom jeziku i da se na pitanju obrazovanja dece na jeziku nacionalnih manjina radi.

 

“Iz budžeta Srbije odvojeno je 134 miliona dinara za ove namene i to govori da se pitanje obrazovanja na maternjem jeziku nacionalnih manjina zaista rešava. Na njemu se zaista intenzivno radi za sve nacionalne manjine, pa i bošnjačku”, rekla je Paunovićeva.

Ona je ocenila da je Vlada Srbije uradila sve da se Poglavlje 23, koje se odnosi na pravosudje i osnovna prava, u pregovorima Srbije i EU otvori.

Kako kaže, politički život je samo jedan segment gde nacionalne manjine ostvaruju svoja prava.

Paunovićeva je rekla da se prava nacionalnih manjina se ostvaruju u svim segmentima, one imaju aktivan dijalog sa Vladom Srbije i sve nacionalne manjine predstavljaju deo aktivnosti Vlade, a ne samo one u parlamentu.

Povodom kritika pojedinih članica EU o zastupljenosti manjina u političkom životu i organima državne uprave, Paunović je za rekla da je na proteklim parlamentarnim izborima učestvovalo osam stranaka nacionalnih manjina, a da je njih pet ušlo u republički parlament.

“To je ukupno 10 poslanika koji su ušli u parlament. Te stranke su samostalno izašle na izbore, a ima i onih koje su bile u koalicijama. Stranke nacionalnih manjina biće i u pokrajinskoj skupštini, kao i na lokalnom nivou i te stranke koriste pravo za učešće u političkom životu”, kaže Paunović.

Dodala je da Vlada radila i na jačanju bilateralne i regionalne saradnje, što je preduslov za otvaranje ovog poglavlja.

 

Podeli