Paunović: Urađeno sve za otvaranje poglavlja 23

Vlada Srbije je uradila sve da se ostvare uslovi za otvaranje poglavlja 23, izjavila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović. Kako kaže, politički život je samo jedan segment gde nacionalne manjine ostvaruju svoja prava. 

Kako je rekla Paunović za RTS, prava nacionalnih manjina se ostvaruju u svim segmentima, one imaju aktivan dijalog sa Vladom Srbije i sve nacionalne manjine predstavljaju deo aktivnosti Vlade, a ne samo one u parlamentu.

Povodom kritika pojedinih članica EU o zastupljenosti manjina u političkom životu i organima državne uprave, Paunović je za rekla da je na proteklim parlamentarnim izborima učestvovalo osam stranaka nacionalnih manjina, a da je njih pet ušlo u republički parlament.

“To je ukupno 10 poslanika koji su ušli u parlament. Te stranke su samostalno izašle na izbore, a ima i onih koje su bile u koalicijama. Stranke nacionalnih manjina biće i u pokrajinskoj skupštini, kao i na lokalnom nivou i te stranke koriste pravo za učešće u političkom životu”, kaže Paunović.

Napominje da je Vlada Srbije uradila sve da se ostvare uslovi za otvaranje poglavlja 23, da je važno da su svi formalni uslovi završeni i da je suštinski uslov jačanje bilateralne i regionalne saradnje.

RTS/B92

Podeli