DruštvoVesti

Biševac: Bezbednost svih učesnika u saobraćaju zajednički cilj

Gradonačelnik Nihat Biševac sastao se sa predstavnicima meštana naselja Mur. U tom naselju je nedavno stradala patnaestogodišnja devojčica. Meštani su nakon tragedije organizovali protest i uputili zahteve lokalnoj samoupravi:  zahtev za unapređenje bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Novog Pazar,  bezbednu saobraćajnicu na deonici državnog puta Novi Pazar – Mur – Lukare, i zahtev da se u prvom kvartalu 2023. godine reši: adekvatno obeležavanje i osvetljenje pešačkih prelaza na deonici, pokrivanje deonice kamerama, radarima i usporivačima brzine, uređenje trotoara, kao i izrada fizičkih usporivača saobraćaja u zonama škole.

 

„Zahtevi su realni i  razgovarali smo o njima. Sa druge strane, meštane smo upoznali sa zaključcima susreta sa ministrima Goranom Vesićem i Huseinom Memićem u Beogradu. U cilju bezbednosti učenika, pešaka i meštana uopšte, pored škola u Muru, Lukarima i Salakovcu biće postavljeno ukupno sedam platformi, uz svetlosnu signalizaciju. Predstoji nam izrada projekta za postavljanje trotoara, a nakon toga i sama realizacija tog projekta kroz ova naselja. U planu je i izrada posebnog projekta zona bezbednosti pored svih 12 škola u Novom Pazaru. Postoje neke, po procenama saobraćajnih stručnjaka kritične tačke, na kojima se dešavao niz saobraćajnih nezgoda, a na kojima će biti odrađena kompletna svetlosna i druga saobraćajna signalizacija, u cilju podizanja stepena bezbednosti učesnika u saobraćaju“, rekao je gradonačelnik Biševac.

 

Predstavnik grupe građana, dr Hako Bihorac istako je zadovoljstvo zbog brze reakcije gradonačelnika, u želji da se zajedničkim snagama problemi reše.

 

„Predočili smo zahteve sa željom da podignemo nivo bezbednosti učesnika u saobraćaju. To su problemi koji nas tište godinama i koji su rezultirali gubitkom ljudskih života, među kojima i petnaestogodišnje devojčice. Želimo da istrajemo do konkretnih rezultata da nam se tragedije ne ponove.  Imali smo sa gradonačelnikom jako dobar sastanak  danas. Nakon predočenih detalja sa sastanka u Beogradu, uverio nas je da će u interesu svih građana biti preduzete mere kako bi se potencijalna opasnost  po učesnike u saobraćaju, a pre svega pešake smanjila, kako u Muru, tako i u drugim naseljima“, rekao je Bihorac.

 

U narednim danima građanima će biti  predstavljen vremenski plan realizacije traženih zahteva.

Podeli