DruštvoVesti

Martinović: Za Moju prvu platu prijavilo se 14.000 mladih

Za program Moja prva plata do sada se prijavilo više od 14.000 nezaposlenih mladih ljudi, izjavio je danas Tanjugu direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i naveo da oni mladi koji se još nisu prijavili, a žele to da urade i ispunjavaju uslove, mogu da se prijave do ponedeljka, 31. oktobra.

“Zadovoljni smo interesovanjem mladih ljudi koji žele da apliciraju za program Moja prva plata kao što smo zadovoljni i interesovanjem poslodavaca koji su u prethodnoj fazi iskazali potrebu za više od 24.000 nezaposlenih. Mi ćemo, shodno uslovima poziva, moći da uključimo 10.000 mladih”, rekao je Martinović.

Naveo je da je od nešto više od 14.000 prijava, oko 10.000 ispravnih.

Prema njegovim rečima, poslodavci koji su se javljali u prethodnoj fazi programa su najviše tražili srednjoškolce tako da je prirodno da su se u ovoj fazi koja još traje, na ponuđene radne pozicije najviše javljali upravo mladi sa završenom srednjom školom.

“Uglavnom su to administrativni radnici, knjigovođe, radnici u finansijama, ali i mašinbravari, elektrotehničari, zavarivači, socijalni radnici, lekari, medicinske sestre. Širok je spektar zanimanja koja su poslodavci tražili što je samim tim velika šansa i za mlade ljude koji mogu da konkurišu na konkretna radna mesta”, naveo je Martinović.

Najveće interesovanje mladih za oglašene radne pozicije zabeleženo je u Beogradu, zatim Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, ali se shodno velikom broju oglašenih radnih pozicija u Novom Pazaru javilo i dosta mladih u ovom gradu.

Za radno angažovanje u trajanju od devet meseci tokom koga bi mladi do 30 godina starosti stekli prvo radno iskustvo, što ovaj preogram nudi, zainteresovani su i mladi u Jagodini, Kosovskoj Mitrovici, Leskovcu, Kruševcu.

Koliko su njihove želje i profili podudarni sa potrebama poslodavaca videće se tokom novembra kada se povezuju nezaposleni i poslodavci.

“To je za nas najvažnija faza, jer ukoliko se ponuda i potražnja ne podudare ni prve dve faze neće imati veliki značaj. Međutim, imajući iskustva iz prva dva ciklusa programa u prethodne dve godine, verujem da ćemo ove godine uspeti da angažujemo 10.000 mladih koliko je programom predviđeno”, istakao je direktor NSZ Zoran Martinović.

Od 1. novembra počinje selekcija nezaposlenih od strane poslodavaca, pri čemu će prvih 15 dana kadrove birati poslodavci iz privatnog sektora a u druga polovina je rezervisana za javni sektor.

U decembru se očekuje zaključivanje ugovora, tokom ovog meseca jedan broj nezaposlenih će početi da radi ali većina njih će sa radnim osposobljavanjem ipak krenuti početkom sledeće godine.

Tanjug

 

Podeli