DruštvoVesti

Održan okrugli sto „Kakvo Bošnjačko nacionalno vijeće nam treba?“

„Kakvo Bošnjačko nacionalno vijeće nam treba?“, centralno je pitanje istoimenog okruglog stola organizovanog od strane Akademske inicijative „Forum 10“. Odgovore na to ali i druga važna pitanja u susret izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, pokušali su da daju akteri političke, kulturne i društvene scene Sandžaka.

Učesnici okruglog stola sagledavali su i analizirali rezultate i buduće izazove u oblastima koje su u nadležnosti BNV. Organizatori kažu da je okrugli sto okupio mnoge aktere i da se u ovom događaju ogleda i kampanja za izbore za BNV koja protiče u korektnoj atmosferi, istakli su.

Kandidatkinja za vijećnicu sa liste „SDP – Husein Memić“, Samira Ćosović iz Prijepolja kaže da ta lista na osnovu dosadašnjih rezultata stranke ima kapaciteta da realizuje projekte od interesa za sve Bošnjake u ovoj zemlji. Naglašava da sve što je urađeno u Prijepolju za bolji položaj Bošnjaka, urađeno je zahvaljujući SDP-u.

Nosilac liste “Jedinstveno za slobodno BNV – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković”, kaže da su otvoreni razgovori korak ka saradnji i rezultatima. Uvjerena je da se okrugli sto organizuje kao rezultat aktuelne relaksirane kampanje, takvo stanje okupilo je učesnike izbornog procesa da diskutuju.

Nosilac “Bošnjačke liste”, koja je u fazi prikupljanja potpisa podrške, Esad Džudžo, kaže da je u toku veoma relaksirana predizborna kampanja i da on sa svojom, kako je rekao ekspertskom listom ima jasne ciljeve.

Prvi sa liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“, koja je u fazi prikupljanja potpisa za kandidovanje liste za izbore za BNV, Admir Muratović, kaže da su ovo najznačajniji izbori za BNV u zadnjih 12 godina. Kaže da su razgovori i saradnja nužni u interesu Bošnjaka, bez obzira na sve razlike koje postoje među listama.

Pozivu da prisustvuju okruglom stolu nisu se odazvali predstavnici liste „Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“.

Akademska inicijativa „Forum 10“ ovaj događaj je organizovala uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biće održani 13. novembra.

A.N.

 

Podeli