SvetVesti

U Antaliji otvoren festival posmatranja neba

ANTALIJA (RTVNP) – U Antaliji je, u okrugu Saklikent, na planinama Taurus svečano je otvoren Nacionalni festival posmatranja neba 2022. Ovaj tradicionalni događaj organizuje se od daleke 1998. godine, a okuplja astronome, naučnike i profesore iz čitave zemlje.

Festival je nakon dve godine pauze zbog i dalje aktuelne pandemije koronavirusa otvoren 17. a trajaće do 21. avgusta. Organizovan je u kompleksu Nacionalne opservatorije Saveta za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK), koja se nalazi na 2.500 metara nadmorske visine.

U bazi Nacionalne opservatorije organizatori su postavili šatorski kamp, a posetiocima su bili dostupni i mnogi teleskopi za posmatranje različitih nebeskih objekata. Posetiocima festival prilikom opservacije neba pomagali su turski student.

 

Pored posetilaca i gostiju ceremoniji otvaranja prisustvovali su turski ministar industrije i tehnologije, Mustafa Varank, guverner Antalije, Ersin Jaziči, predsednik TUBITAK-a, Hasan Mandal, rektor Univerziteta Akdeniz, Ozlenen Ozkan I drugi. Događaj su pratili mnogi turski i međunarodni mediji.

Festival organizuje TUBITAK u saradnji sa turskim ministarstvima industrije i tehnologije, omladine i sporta, kulture i turizma, pokrajinom Antalija, Univerzitetom Akdeniz i Turskom agencijom za promociju i razvoj turizma.

Aleksandar Nićiforović

Podeli