Tropski dan i narandžasti meteoalarm u Srbiji – temperature znatno iznad proseka uoči nagle promene vremena

Stigli smo do kraja prve nedelje avgusta koju je obeležilo pravo letnje vreme. Stabilna atmosferska situacija iznad Evrope omogućava da vreme bude vedro i sunčano, a temperatura ekstremno iznad proseka. Podsetimo da je prosečna temperatura za ovo doba godine do 32 stepena, a da će danas, lokalno biti i do 38, dakle oko 6 stepeni iznad prosečnih vrednosti.

I Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas biti veoma toplo sa najvišom temperaturom od 34 do 38, na području Beograda oko 36 stepeni Celzijusa. U celoj zemlji na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno.

Vreme će, međutim, još danas biti pravo tropsko. Maksimalna temperatura će u većini mesta biti oko 36 stepeni, na severu ponegde i malo toplije.

Vetar će biti slab i umeren, promenljivog pravca, a u nedelju dolazi do njegovog jačanja i ustaljivanja na severni i severozapadni. Promena vetra naznačiće približavanje nešto svežije vazdušne mase.

Iako ćemo se ponovo naći pod uticajem hladnog fronta sa severa Evrope, nestabilnost će ovaj put prvo zahvatiti zapadne i južne predele.

Pljuskovi i grmljavina od nedelje
U nedelju poslepodne, u brdsko-planinskim predelima, dolazi do naoblačenja koje će lokalno doneti pljuskove, ponegde i grmljavinu. Na severu do kraja dana ostaje sunčano i suvo, a temperatura će biti u blažem padu u celoj Srbiji. U većini mesta očekuje se oko 32 stepena.

Euronews Srbija

Podeli