Društvo

Uživo sa festivalske bine: WMF Zema počinje večeras

Večeras sa početkom u 21 sat, na Žitnom trgu, počinje još jedno izdanje World Music Fest Zeman, izjavila je za Vijesti RTV Novi Pazar , PR festivala Jovana Grčić.

Prvi instrument koji je Džambo naučio da svira bila je zurla – instrument koji je deo kulturnog nasleđa njegove porodice koja je poreklom iz Turske. Otac ga je redovno vodio na probe orkestra i još kao mali dečak želeo je da nauči da svira trubu i ali su roditelji oklevali jer su znali koliko komplikovan (težak) život muzičara može biti.

Već sa 11 godina postaje ravnopravni član orkestra i kreće da nastupa širom Makedonije. U godinama koje slede, nastavio je da bude posvećen konstantnom usavršavanju, spajajući zvuke Istoka i Zapada – mada u osnovi, njegova najveća inspiracija je tačka spajanja osmanlijske i pravoslavne kulture.

Danas je jedan od najpopularnijih trubača na planeti. 2020. je objavio album za evropsko tržište „Brasses for Masses“, koji je izdala ugledna nemačka izdavačka kuća Asphalt Tango. Ovaj prepoznatljivi fanki tigar Balkana, kako voli da ga zovu ne planira da stane.

 

Podeli