PolitikaVesti

Ugljanin: Priznavanje genocida u Srebrenici preduslov za razgovor sa Vučićem

Sa Vučićem nema razgovora dok ne bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici i kažnjeni njegovi negatori, poručio je na danas održanoj konferenciji za novinare predsednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin. Govorio je o mogućnosti održavanja izbora za savete nacionalnih manjina, te o značaju predstojećeg popisa građana.

”Mi smo imali stravične, katastrofalne, nesagledive posledice jer je jedna politička opcija u Sandžaku pozivala Bošnjake da ne izlaze na popis i zbog toga ih se preko 30.000 nije upisalo. Imamo nesagledive posledice u sredstvima koja dobijamo od države i u pravima, u razvoju grada, od školstva i zdravstva do komunalne infrastrukture” kazao je predsednik SDA Sanžaka Sulejman Ugljanin i pozvao građane da se masovno odazovu popisu.

Ta stranka i Partija za Demokratsko Delovanje Šaipa Kamberija i ubuduće će u okviru manjinske poslaničke grupe,  u republičkom parlamentu zastupati interese bošnjačkog i albanskog naroda u Srbiji.

Sa  poslanicima drugih manjinskih partija i opozicionih stranaka demokratske orijentacije, razgovaraće o formiranju manjinske poslaničke grupe.

Usvajanje rezolucije o  genocidu u Srebrenici i i kažnjavanje njegovih negatora, preduslovi su za razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručio je Ugljanin.

“SDA Sandžaka nema mogućnosti da usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici, da kazni ratne zločince koji su ubijali Bošnjake u Sandžaku, da kazni negatore genocida u Srebrenici i one koje afirmišu ratne zločince, ali ima snage da odbije razgovor sa onima koji to mogu, a ne žele da učine. Vučić to može, ali ne želi da učini”, izričit je Ugljanin.

Govoreći o mogućnosti održavanja izbora i za Savete nacionalnih manjima, Ugljanin je kazao da očekuje da oni budu održani u oktobru ove godine, kako je to ranije bilo predviđeno.

 

Senada Kalić

 

 

Podeli