DruštvoVesti

U koje evropske države građani Srbije mogu slobodno da ulaze, a ko je još zadržao kovid ograničenja?

Od Azurne obale, preko Koloseuma, pa do drevnog Akropolja, državljani Srbije ponovo mogu da obilaze evropske destinacije bez potvrde o vakcinaciji ili negativnog kovid testa.

Kako pandemija virusa korona jenjava, većina zemalja ukinula je ograničenja kada su u pitanju putovanja. Pored Mađarske i BiH koje su dugo bile dve jedine evropske države u koje se iz Srbije moglo putovati bez ijednog kovid uslova, ovog proleća Evropa se ponovo otvorila za turiste.

Prema najnovijim promenama, od prvog juna putnici iz Srbije mogu da uđu bez kovid sertifikata u Tursku i na Kipar, dve popularne letnje destinacije, kao i u Italiju, državu koja je imala prilično rigorozne mere tokom prethodne dve godine pandemije. Sada su bele peščane plaže u Aja Napi, bučni bazari u Istanbulu i najbolji kapućino u centru Rima ponovo dostupni svima bez obzira na epidemijsku situaciju.

Međutim, i dalje postoji nekoliko država koje nisu ukinule ograničenja, a jedna od njih je izuzetno voljena i posećena destinacija među srpskim turistima.

Gde možemo slobodno da putujemo?

Državljanima Republike Srbije nisu potrebni kovid sertifikat ili negativan PCR/antigenski test ukoliko putuju u bilo koju zemlju koja se graniči sa Srbijom – Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Severnu Makedoniju, Albaniju.

Isto tako bez kovid ograničenja može da se putuje i u Sloveniju, kao i u omiljenu letnju destinaciju na jugu Balkanskog poluostrva – Grčku.

Sva ograničenja ulaska ukinuta su i za Nemačku, Austriju, Švajcarsku i Belgiju.

Kada je reč o Skandinavskim i severnim zemljama kovid ograničena ukinule su i Norveška i Švedska, odnosno Danska.

Ista je situacija u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj.

Pored toga, ovog leta putnici iz Srbije mogu slobodno planirati i jug Francuske, pošto ni ta zemlja ne zahteva kovid sertifikate ili testove pri ulasku.

U kojim državama su kovid ograničenja i dalje na snazi?

Malta

Od veoma posećenih destinacija od strane srpskih turista, Malta se našla kao jedna od zemalja koja i dalje nije ukinula kovid ograničenja. Državljanima Srbije je za ulazak potreban sertifikat o vakcinaciji, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 24 sata ili sertifikat o preležanom kovidu 19.

Za putovanje u Kraljevinu Španiju takođe je potrebno da putnici poseduju negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72, odnosno 24 sata, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti.

Vakcine koje se priznaju su one koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i Svetske zdravstvene organizacije (to jest, sve vakcine koje se daju u Srbiji, osim Sputnik V). Priznaje se takođe i vakcinacija nekom od vakcina koje nisu priznate ukoliko je primljena treća, buster doza jedne od priznatih vakcina.

Gotovo isti uslovi kao za Španiju važe i za ulazak u Portugaliju.

Takođe, među evropskim zemljama u kojima i dalje postoje ograničenja su: Finska, Holandija i Luksemburg.

Preuzeto: euronews

Podeli