EU postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

Lideri dr┼żava ─Źlanica Evropske unije (EU) postigli su kasno u ponedjeljak dogovor o zabrani uvoza ruske nafte s izuze─çem sirove nafte koja se naftovodom transportuje u Ma─Ĺarsku, objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

ÔÇťVeoma mi je drago da su se lideri uspjeli u principu slo┼żiti oko ┼íestog paketa sankcijaÔÇŁ, rekla je Ursula von der Leyen novinarima nakon prvog dana samita EU.

Prema zaklju─Źcima samita, ─Źelnici EU-a slo┼żili su se ÔÇťda ─çe se ┼íesti paket sankcija Rusiji odnositi na sirovu naftu, kao i naftne derivate koji se isporu─Źuju iz Rusije u dr┼żave ─Źlanice, uz privremeni izuzetak za sirovu naftu koja se isporu─Źuje naftovodomÔÇŁ.

Ona tvrdi da ─çe se time do kraja godine smanjiti oko 90 posto uvoza ruske nafte.

Sporazum daje va┼żan ustupak Ma─Ĺarskoj, koja se protivi embargu na naftu, stoga je iz zabrane izuzet naftovod Dru┼żba.

U me─Ĺuvremenu, Poljska i Njema─Źka, koje se snabdijevaju iz sjevernog kraka naftovoda Dru┼żba, obe─çale su da ─çe “smanjiti rusku naftu do kraja godine”, kao ┼íto ─çe druge u─Źiniti s naftom iz mora, dodala je von der Leyen.

Kao dio ┼íestog paketa sankcija, EU ─çe tako─Ĺer isklju─Źiti najve─çu rusku banku Sberbank iz me─Ĺunarodnog platnog sistema SWIFT, kao i zabraniti jo┼í tri ruska dr┼żavna emitera u EU.

Von der Leyen je tako─Ĺer potvrdila da su se lideri EU slo┼żili da dodijele devet milijardi eura makrofinansijske pomo─çi Ukrajini, uz finansijsku podr┼íku drugih me─Ĺunarodnih partnera.

U zaklju─Źku samita tako─Ĺe se osu─Ĺuje ruska vojna agresija na Ukrajinu i poziva Rusija “da odmah prekine svoje neselektivne napade na civile i civilnu infrastrukturu i da odmah i bezuslovno povu─Źe” svoje snage.

Anadolu Agency

Podeli