DruštvoVesti

Održana tribina o značaju MMR vakcine u Novom Pazaru

‘’Otvorena vrata o imunizaciji dece – Značaj MMR vakcine’’, naziv je tribine koja je održana u Novom Pazaru u organizaciji Saveza vaspitača Srbije, Predškolske ustanove ‘’Mladost’’, Doma zdravlja i UNICEF-a. Bolja komunikacija između roditelja, vaspitača i lekara je najbolji način podizanja svesti o značaju vakcinacije za javno zdravlje – zaključeno je na sastanku.

Imunolog Srđan Janković je naglasio da je vakcinacija najznačajnije sredstvo u zaštiti od zaraznih bolesti, te da je potrebno vratiti njen status koji je imala već duže od dva veka. ”U uslovima nepoverenja i pogrešnih informacija – objašnjava – razgovor je od velike važnosti”.

”Pandemija je omela mnogo toga pa i vakcinaciju. Jedan od razloga je i gubitak poverenja. Tome je opet indirektno doprinela pandemija, jer bilo je oprečnih mišljenja, dezinformacija, pogrešnih tumačenja vakcinacije i to se sve sada prelilo u stavove roditelja. Neophodno je da vratimo vakcinaciju u onaj status koji je ona već duže od dva veka imalala, jer to je najznačajni sredstvo za zaštitu od zaraznih bolesti”, izjavio je imunolog Srđan Janković.

Rukovoditeljka Programa za rani razvoj dece u Knacelariji UNICEF-a u Srbiji dr Jelena Zajeganović Jakovljević ističe da problem niskog procenta vakcinisane dece prevazilazi lokalne okvire.

”Ovo nije više problem samo Novog Pazara već i nacionalni i globalni problem. U predhodne dve godine, tokom kovida, mnoge kampanje vakcinacije su obustavljene, a rezultat su milioni dece nevakcinisane protiv morbila”, upozorila je doktorka Zajeganović Jakovljević. Istakla je da vakcina ima dovoljno i pozvala roditelje da nadoknade ono što su propustili i da vakcinišu svoju decu.

O značaju MMR vakcine na tribini su govorili i načelnica Dečijeg dispanzera u Novom Pazaru dr Vesna Despotović, i epidemiolog dr Safet Ganić. Zaključeno je da otvoren razgovor I bolja komunikacija između vaspitača, roditelja i pedijatara, roditeljima može pomoći u donošenju najbolje moguće odluke kada je u pitanju zdravlje njihove dece.

S.Lj.

 

Podeli