EkonomijaVesti

Porasle cijene nafte na svjetskom tržištu

Cijene nafte porasle su u četvrtak nakon prijedloga Evropske komisije (EK) da se zabrani uvoz ruske nafte do kraja godine, iako je rast američkih zaliha sirove nafte više od očekivanog ograničio rast.

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je 111,16 dolara po barelu poslije porasta cijene za 0,92 posto nakon zatvaranja prethodne sesije kada je cijena iznosila 110,14 dolara po barelu.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 108,47 dolara po barelu poslije porasta cijene za 0,61 posto nakon što je na prethodnoj sesiji iznosila 107,81 dolar po barelu.

Evropska komisija predložila je “potpunu zabranu uvoza ruske nafte koja se isporučuje morem i naftovodima, kako sirove tako i rafinirane”, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom plenarne sjednice Evropskog parlamenta u Francuskoj.

Nakon usvajanja, zabrana sirove nafte stupila bi na snagu šest mjeseci kasnije, a zabrana rafiniranih naftnih derivata do kraja godine.

U međuvremenu, povećanje američkih komercijalnih zaliha sirove nafte prošle sedmice zadržalo je uzlaznu putanju cijena, što je izazvalo zabrinutost u pogledu potražnje.

 

Izvor: AA

Foto: Ilustracija/AA

 

 

Podeli