DruštvoVesti

Srbija: Rezultati izbora iz časa u čas (UŽIVO)

U Srbiji i dijaspori u toku je izbor predsednika Republike, narodnih poslanika, kao i lokalnih skupština u Beogradu, Boru i još 12 opština. Pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima imalo je  6.502.307 birača, utvrdila je Republička izborna komisija. Za oko 100.000 birača sa područja Kosova i Metohije glasanje na izborima organizovano je u najbližim opštinama centralne Srbije. Birališta su otvorena u 7, a zatvarena su 20 sati.

NA OVOJ STRANICI PRATITE REZULTATE IZBORA IZ ČASA U ČAS!!!

 

23:17

Vučić pobednik u prvom krugu

Predsednik SNS Aleksandar Vučić saopštio je da je na predsedničkim izborima osvojio 59,9 odsto do 61 odsto.
“Posle Nikole Pašića biću Srbiji neko ko je najduže bio na vlasti u Srbiji. Beskrajno sam zahvalan”, kazao je Vučić.

foto: R. Milošević/Novosti

Vučić: SNS ima 124 ili 125 mandata

Aleksandar Vučić, predsednik Srpske napredne strane i nosilac liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, saopštio je da ta stranka procenjuje da je na današnje izbore izašlo 3.840.00 birača.

“Ogroman broj ljudi, najveći u poslednje vreme. Gotovu svuda sem nepotrebnih i besmislenih tenzija oko nevažnih stavri ili zato što je neko želeo da napravi probleme, suštinski je sve proteklo u redu i miru”, rekao je Vučić.

Naglasio je da mu je drago što je veliki broj ljudi izašao na izbore i čestitao svim kandidatima.

Naveo je da će razgovarati sa svim političkim faktorima.

Kada je reč o parlamentarnim izborima, prema podacima SNS-a, lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve – 43,95 osto glasova, Ujedinjeni za pobedu Srbije – 13,6, Ivica Dačić – premijer 11,4, Miloš Jovanović – DSS-NADA – 5,3, Moramo – 4,7, Zavetnici i Dveri po 3,8 odsto.

Prema mandatima naveo je da SNS ima 124 ili 125 mandata.

“To bi značilo da većina za sastav Vlade je na ivici, ali sa Savezom vojvođanskih Mađara imamo dovoljno za formiranje”, rekao je Vučić.

22:41

Raspodela mandata u skupštini – trenutna procena

Prema podacima Cesida i Ipsosa na uzorku od 62,5 odsto, lista oko SNS imaće u parlamentu 122 mandata, lista okupljena oko Ujedinjene opozicije 36, a SPS 32 mesta.

Zavetnici bi imali 11 mandata, koliko i Dveri.

Savezu vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor pripašće pet mandata. SPP tri mandata, DSHV dva mandata, SDA jedan mandat.

22:44

Ujedinjeni: Opozicija ima većinu u Beograd

Opozicija objavila da imaju većinu u Beogradu. Želim da vam objavim da opozicija ima većinu u Beogradu Kad kažem opozicija, mislim na našu kaoliciju, koaliciju Moramo i koaliciju NADA“, saopštio je Kuzmanović i dodaje:

“Naravno, na nekim biračkim mestima su izbori trajali skoro do 22 časa. Na mnogim mestima su predsednici biračkog odbora prekidali glasanja”, rekao je Branislav Kuzmanović, a prenosi Nova.rs.

22:30

Presek pristiglih rezultata do 22:27 za predsedničke izbore

22:27

Presek pristiglih rezultata do 22:1 za parlamentarne izbore

 

22:14

Prvi rezultati CeSID-a, predsednički izbori

Aleksandar Vučić – 59,8 odsto

Zdravko Ponoš – 17 odsto

Milica Đurđević Stamenkovski – 4,4 odsto

Boško Obradović – 4,5 odsto

Miloš Jovanović – 5,8 odsto

Biljana Stojković – 3 odsto

Branka Stamenkovski – 1,9 odsto

Miša Vacić – 0,9 odsto

22:14

CeSID prvi rezultati parlamentarnih izbora

ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve 43,5 odsto

IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE 11,6 odsto

Marinika Tepić – ujedinjeni za pobedu Srbije 12,9 odsto

Dr Miloš Jovanović – nada za Srbiju 5,4 odsto

MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – Srpska stranka Zavetnici 3,9 odsto

MORAMO 4,3 osto

Boško Obradović – Srpski pokret DVERI – POKS 4 odsto

22:10

Jovanović: NADA u Skupštini Srbije i u Beogradu

Miloš Jovanović rekao je da će koalicija NADA biti u Skupštini Srbije, te da ima 5 odsto glasova, dok će biti i u Skupštini Beograda.

22:12

“BLIC” SAZNAJE: Vučić ubedljivo vodi na predsedničkim izborima, male šanse za drugi krug

Aktuelni predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić ubedljivo vodi na predsedičkim izborima, saznaje nezvanično “Blic” od izvora iz jedne parlamentarne stranke.

Prema informacijama izbornog štaba te stranke, Vučić se trenutno kotira na znatno iznad 50 odsto osvojenih glasova.

– Iako obrađeni uzorak nije mali, i prešao je oko 30 odsto, ipak su moguće promene u nastavku brojanja i za pouzdanije rezultate potrebno je sačekati još 15 do 30 minuta. Šanse za drugi krug i dalje postoje, ali su veoma male – rekao je izvor.

22:08

Koalicija poziva RIK da objavi veceras preliminarne rezultat

Koalicija „Boris Tadić – Ajmo ljudi“ pozvala je večeras Republičku izbornu komisiju da objavi izborne rezultate, uz ocenu da je skandalnozno što se to odlaže na sutra.

„Informacija da RIK neće objavljivati preliminarne rezultate glasanja do sutra je skandalozno. Živimo u 21 veku kada je u toku večeri moguće izbrojati sve glasove“, rekao je predsednik Nove Stranke Aris Movsesijan

Movsesijan je kazao da koalicija ima informacije da se na nekim biračkim mestima glasalo do pre 15 minuta.

Goran Radosavljević kandidat za premijera koalcije „Boris Tadić-Ajmo ljudi“ pozvao je RIK da se što pre oglasi sa preliminarnim podacima, makar o izlaznosti i dodao da će ostati tu sve dok se RIK prvi put ne oglasi.

Po njegovim rečima, sve miriše na prevaru u izbornom procesu, a Stefan Novaković iz pokreta „1 od 5 miliona“ takođe je pozvao RIK da se oglasi sa osnovnim informacijama o izbornom procesu.

„Ako to RIK ne učini večeras i u toku noći bojim se da ćemo morati izborne rezultate ujutro da branimo na ulici“, kazao je Novaković.

22:06

Koalicija Moramo: Neregularnosti tokom izbornog dana

Član koalicije Moramo Robert Kozma izjavio je večeras da je izborni dan protekao uz dosta neregularnosti i da su, tvrdi, predstavnici vlasti pokušavali na različite načine da opstruiraju veliku izlaznost na izborima.

Kozma je na konferenciji u izbornom štabu koalicije Moramo rekao da su došli do saznanja da su predstavnici vlasti u proširenom sastavu biračkog odbora vršili paralelnu evidenciju biračkih spiskova na glasačkim mestima.

Tvrdi i da su tokom današnjih izbora, na ulazu u biračka mesta primećene osobe koje nisu akreditovane, a koje su, kaže, presretale građane i pokušale da utiču na njihovu izbornu odluku.

Naveo je da su primećeni slučajevi kupovine glasova ispred biračkih mesta, u vidu davanja različitih nadoknada.

Kozma je rekao i da je izlaznost na današnjim izborima daleko veća u odnosu na prethodne, u Srbiji i u Beogradu.

22:00

Grubješić: Jako dobra izlaznost, bez iznenađenja pri vrhu

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenila je večeras da je očekivana izlaznost između 58 i 60 odsto jako dobra za Srbiju i navela da visoka izlaznost može da iznenadi samo u pogledu ulaska pojedinih partija u parlament, ali ne kada je reč o rezultatima “pri vrhu” liste.

Grubješić je za Tanjug rekla da je izlaznost od 60 odsto “plafon” i ukazala da je ona veća nego pre dve godine jer tada deo opozicije bojkotovao izbore.

“Sada su svi izašli, a građani su odgovorili na pozive da se izađe i mislim da je ovo pristojna i jako dobra izlaznost za Srbiju i za naše uslove”, navela je Grubješić.

Na pitanje da li će ovako visoka izlaznost dovesti do iznenađenja na izborima, Grubiješić je navela da može da bude iznenađenja u pogledu ulaska neke partije u parlament, ali da ne veruje ””da će se nešto pri vrhu drastično menjati sa možda dva procenta veće izlaznosti”.

Ona je naglasila da je nepravilnosti uvek bilo na izborima, ali da ne bi smeli da se događaju fizički incidenti, poput današnjeg napada na lidera PSG Pavla Grbovića i poslanika SNS Bratislava Jugovića.

21:55

foto: Tara Radovanović / Tanjug

Republička izborna komisija nije htela da objavi večeras ni procene izlaznosti ni rezultate, već će se obratiti prvi put tek u ponedeljak uveče.

Umesto toga, RIK će rezultate objavljivati onajn, a možete ih pratiti kod nas i na sajtu RIK.

21:45

Presek pristiglih rezultata do 21:45 za predsedničke izbore

Presek pristiglih rezultata do 21:45 za parlamentarne izbore

21:37

Patriotski blok: Prema rezultatima sa 12 odsto obradjenih uzoraka, imamo 4,8 odsto glasova

Članica koalicije Patriotski blok Tamara Milenković Kerković saopštila je večeras da je ta koalicija osvojila 4,8 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pozivajući se na rezultate sa obrađenih 12 odsto obrađenih uzoraka.

“Ovo je veliki dan za Srbiju, za Dveri, POKS i Patriotski blok”, kazala je Milenković Kerković na konferenciji za novinare u Medija centru.

Ona je istakla da procenat osvojenih glasova koalicije ima tendenciju rasta kako budu pristizali rezultati sa drugih biračkih mesta.

Milenković Kerković je rekla da su kontrolori te koalicije uspeli da, kako je navela, i pored svih pokušaja krivičnog dela zloupotrebe prava birača odbrane volju građana.

21:37

Jakšić: Radikalima je mesto u skupštini

Šef izbornog štaba SRS Ðurađ Jakšić izjavio je večeras, nakon zatvaranja birališta, da je radikalima mesto u Narodnoj skupštini, što je njihov cilj i što očekuju od današnjih izbora.

Jakšić je novinarima, u izbornom štabu SRS, rekao da, kada nema radikala u parlamentu nema ni “prepoznatljive radikalske opozicione oštrice”, zbog čega se vlast opusti.

U izborni štab, gde se čekaju prvi preliminarni rezultati izbora, među prvima je došao predsednik SRS i nosilac liste za parlamentarne izbore Vojislav Šešelj, sa zamenikom predsednika, Aleksandrom Šeseljem.

Sa njima su i kandidat te stranke za gradonačelnika Beograda Miljko Ristić, Ljiljana Mihajlović, potpredsednica stranke Vjerica Radeta, Miljan Damjanović…

Srpska radikalna stranka je domaćinski, kao i svake godine, dočekala članove stranke i medije, koji večeras prate zbivanja u njihovom izbornom štabu.

21:31

Zavetnici: Ulazimo u parlament

Član GO Srpske stranke Zavetnici Bojana Bukumirović na prvom večerašnjem obraćanju medijima saopštila je da, na osnovu obradjenih 638 biračkih mesta, odnosno 8, 17 biračkog dela – Milica Đurđević ima 4,58 odsto glasova kao predsednički kandidat, a Zavetnici 3,95 za parlamen.

“Prema prvim rezultatima ulazimo u parlament”, izjavila je Bukumirović.

21:20

Presek pristiglih rezultata do 21:20 za predsedničke izbore

 

Presek pristiglih rezultata do 21:20 za parlamentarne izbore

 

21:10

Pejić: Rekordna izlaznost u poslednjih 10 godina

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja “Faktor plus” Vladimir Pejić izjavio je večeras da se izlaznost do 19 časova od oko 55 odsto može smatrati visokom i istakao da je to rekordna izlaznost u poslednjih 10 godina.

Pejić je za Tanjug podsetio da je procena “Faktor plusa” pre izbora bila da će 53 odsto glasača sigurno izaći na izbore, dok se 10 odsto u tom trenutku još uvek razmišljalo, te dodao da tako visoka izlaznost nije iznenadjenje.

“Ovo je gornja granica predvidjanja, zato ovu izlaznost možemo smatrati visokom, a ako uzmemo u obzir izlaznost na izborima u poslednjih 10 godina na različite izbore, ovo je rekordna izlaznost u poslednjih 10 godina”, rekao je Pejić.

Procenjuje da će konačna izlaznost biti oko 58 odsto.

RIK: Zatvorena većina birališta, praćenje rezultata na veb prezentaciji

Većina biračkih mesta je zatvorena, rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević na konferenciji za medije.

Istakao je da je svima koji su se našli na biračkom mestu u 20 časova omogućeno da glasaju.

Naveo je da će RIK sutra u 20 časova objaviti preliminarne rezultate izbora, a u međuvremenu će rezultati moći da se prate na veb-prezentaciji na sajtu Republičke izborne komisije.

20:53

Vučićeva lista osvojila najviše glasova u Mostaru

Izborna lista “Aleksandar Vučić – Zajedno za Srbiju” osvojila je najveći broj glasova u Mostaru na izborima za Skupštinu Srbije, javila je Srna.
Pozivajući se na svoja saznanja, agencija piše da je ova lista osvojila 115 glasova od ukupno 157 upisanih birača.

Građani Srbije glasali u Austriji, u Beču redovi

Austriji su danas građani Srbije imali mogućnost da u Beču, Lincu i Salcburgu glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji, a izbori su protekli u Beču uz redove ispred biračkih mesta.

Zbog velikog interesovanja građana Srbije, koji su se registrovali za glasanje u inostranstvu, glasanje u Beču, u Udruženju Srba u Austriji, je moralo biti produženo na jednom izbornom mestu.

Dva od tri izborna mesta u Beču zatvorena su tačno u 20 časova, a jedno je moralo da „radi“ duže, jer je veliki broj građana čeka da ostvari glasačko pravo. Radi se o glasačkom mestu na kojem je bilo prijavljeno čak 1.800 glasača.

Po prvi put od uvođenja mogućnosti glasanja u inostranstvu, u Beču se glasalo na tri izborna mesta, a u Beču je bilo registrovano ukupno 3.538 glasača.

Glasanje se u Austriji održalo još i u Generalnom konzulatu Srbije u Salcburgu, gde je moglo da glasa 276 državljana Srbije, kao i u Počasnom konzulatu u Lincu, gde pravo glasa imalo 163 registrovanih birača. U Beču se čekalo i po sat vremena tokom celog dana, kako je rekao predsednik kluba „Jedinstvo“ iz Ssvehata Krsta Petrišorević.

Preneo je da je odziv građana bio veliki i red ogroman, dug više desetine metara. “Ccekao sam više od sat vremena, a i posle mene se kolona nije smanjivala”, kazao je on.

U Holandiji je glasalo 338 ljudi, a najviše glasova na parlamentarnim izborima dobila koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 132 glasa, saznaje Danas.

Sledi koalicija MORAMO sa 127, odnosno 37,57 odsto glasova.

Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka dobili su samo 27 glasova, Ivica Dačić i njegova Socijalistička partija Srbije pet, Suverenisti sedam, a Boško Obradović i pokret Dveri 12 glasova.

Koalicija NADA na čelu sa Milošem Jovanovićem dobila je sedam glasova, Milica Đurđević Stamenovski i njeni Zavetnici šest, Srpska radikalna stranka sa Vojislavom Šešeljem dva glasa.

Što se tiče predsedničkih izbora, najviše glasova dobio je Zdravko Ponoš – 191, sledi Biljana Stojković sa 74 i Vučić sa 34 glasa.

Nisu zatvorena sva biračka mesta u 20 časova

Bojan Klačar iz Cesida kaže za RTS da nisu zatvorena sva biračka mesta na vreme, jer su bile gužve.

Istakao je da nemaju podatke o koliko se biračkih mesta radi.

20:31

Stigli rezultati iz dijaspore – Vučić dominantan nad ostalima

Moskva

U Moskvi najviše glasova na predsedničkim izborima ima predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, odnosno 58 odsto, dok je drugi po broju glasova predsednički kandidat Zdravko Ponoš ispred koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” koji je odneo 20 odsto glasova. Soči

U Sočiju je izašlo 55 birača od kojih je na parlamentarnim izborima 44 njih glasalo za Srpsku naprednu stranku, a 7 birača za listu “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja” Sofija

U Sofiji na izborima za predsednika od 125 prijavljenih birača je izašlo 114, a od toga za predsednika Aleksandra Vučića je glasalo njih 99, dok je Zdravko Ponoš dobio 10 glasova.

Na izborima za parlament od 125 prijavljenih, izaslo 114, od toga za Srpsku naprednu stranku je glasalo njih 96, SPS 2 glasa, Marinika Tepić 8 glasova. Bukurešt

Što se tiče Bukurešta, na predsedničkim izborima je izašlo 99 birača od kojih je njih 64 glasalo za Aleksandra Vučića.

Izveštaj Cesida o nepravilnostima

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, od 17 do 20 časova, Cesid je uočio ponavljanje nepravilnosti koje su zabeležene u toku dana.

Nastavljene su nepravilnosti ubacivanja glasačkih listića u pogrešne glasačke kutije, kao i proceduralne nepravilnosti (glasanje bez identifikacije birača i nanošenja spreja).

Na nekoliko biračkih mesta prijavljene su i greške kod potpisivanje birača na pogrešno mesto u izvodu iz biračkog spiska. Posmatrači su primetili i nepravilnosti kada je u pitanju glasanje birača van biračkog mesta.

Na tri biračka mesta birači nisu mogli da glasaju, jer ih nije bilo u izvodu iz biračkog spiska, iako su proverom na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave utvrdili da glasaju na tim biračkim mestima.

Osim navedenog, posmatrači su i u ovom periodu nastavili da uočavaju aktivnosti kojima se ugrožava tajnost glasanja na biračkim mestima (fotografisanjem listića ili snimanjem procesa glasanja), porodično glasanje, lakše incidente i verbalne sukobe.

20:16

Ispred RIK-a postavljena ograda i raspoređena policija

Ispred zgrade Republičke izborne komisije iz predostrožnosti postavljena je metalna ograda i raspoređene policijske snage, javlja izveštač RTS-a.

20:00

U Srbiji su u 20 časova zatvorena birališta. Svi koji su se zadesili na bračkim mestima, moći će da glasaju i nakon 20 časova.

 

foto: Tara Radovanović / Tanjug

CeSID: Izlaznost će biti veća od 60 odsto

Direktor CeSIDa Bojan Klačar kaže daće izlaznost bit preko 60 odsto, a u Beogradu 56 ili više procenata.

“Oko nekih 920.000 birača možemo da govorimo. Sporije ide brojanje, ali možemo da konstatujemo da su sve stranke mobilisale svoje glasače”, rekao je on.

19:47

Aleksandar Vučić stigao u štab SNS

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić stigao je u sedište stranke na Novom Beogradu, gde će sa članovima i simpatizerima čekati rezultate današnjeg glasanja.

Vučić je u štab SNS stigao je oko 19.30 sati gde će sačekati preliminarne rezultate parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora. Novinarima je samo mahnuo i prošao.

U centrali naprednjaka su i zamenik šefa izbornog štaba Goran Vesić i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, premijerka Srbije Ana Brnabić, Zlatibor Lončar, kandidatkinja na listi SNS na parlamentarnim izborima Marija Zdravković, Siniša Mali, ministar finansija, Tomislav Momirović, Neboša Bakarec, poslanik SNS-a…
Izbornu noć u štabu SNS prati veliki broj medijskih ekipa.
U štabu SNS na stolovima je bogato posluženje, švedski sto pun slanog i slatkog posluženja.

foto: Zoran Žestić / Tanjug

Dačić stigao u zborni štab SPS

U izborni štab Socijalističke partije Srbije, pola sata pre zatvaranja birališta, počeli su da prištižu funkcioneri te stranke, a među prvima došao je lider socijalista Ivica Dačić.

Osim njega, tu su i kandidat za gradonačelnika Beograda Toma Fila, Aleksandar Antić, Branko Ružić, Nikola Nikodijević…

Medijske ekipe koje će tokom večeri izveštavati o izbornim rezultatima iz štaba socijalista već su zauzele svoje pozicije, a za sada ih ima 15-ak.

Imajući u vidu da izborna noć tek počinje, atmosfera u štabu je za sada mirna i veoma opuštena, a dominiraju crveni tonovi, što je inače boja socijalista.

U jednom trenutku u prostoruju gde se nalaze medijske ekipe došli su Antić, Ružić i Nikodijević.

Očekuje se da će se tokom večeri novinarima obratiti lider socijalista Ivica Dačić i saopštiti prve rezultate izbora.

 

foto: Branka Stamenković / Tanjug

Suverenisti čekaju rezultate, obraćanja posle 21.30

U izborni štab Suverenista nešto pre 19.30 stigli su lider Dosta je bilo i nosilac liste koalicije za parlamentarne izbore Saša Radulović, kandidatkinja za predsednicu Srbije Branka Stamenković i kandidat za gradonačelnika Beograda Vojin Biljić, javlja Tanjug.

Iz štaba poručuju da se čeka na prve preliminarne rezultate, pa se, kažu, obraćanje očekuje tek iza 21.30.

U Nušićevoj 27 okupljeno je više medijskih ekipa.

Kako su saopstili iz štaba, kandidat za poslanika i lider Zdrave Srbije Milan Stamatović, rezultate izbora će pratiti u Čajetini.

Atmosfera u štabu je mirna.

Izlaznost po gradovima i opštinama do 19 časova

Do 19 časova u Valjevu je glasalo 58,1 odsto birača. U Kolubarskom okrugu najveća izlaznost do 19 časova bila je u Mionici 66,2 odsto, a najmanja u Osečini 57,9 odsto.U Lajkovcu je do 19 časova glasalo 63,5 odsto birača, Ubu 63,4, a u Ljigu 62,48 odsto.

Izlasnost do 19 časova u Smederevu je 40,2 odsto upisanih birača.

Do 19 časova u Ćićevcu je glasao 61 procenat upisanih birača.

Kosjeriću je do 19 časova glasalo 59 odsto birača, u Novoj Varoši 58,5, u Priboju 47,5, dok je u Prijepolju glasalo 45,3 odsto upisanih birača.

 

UŽIVO PRATITE REZULTATE PREDSEDNIČKIH IZBORA IZ RIK:

 

 

Zoran Maksimović

Podeli