EkonomijaVesti

Blic: U menjačnicama se više traže devize, NBS tvrdi da nema mesta za paniku

Potražnja za devizama u menjačnicama u Srbiji je ovih dana povećana, a u pojedinim ne prodaju evropsku valutu jer je, kako tvrde, nemaju, objavljeno je na sajtu “Blica”.

U Narodnoj banci Srbije za “Blic” su rekli da mesta za paniku nema, da ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje, kao i da očekuju da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama.

“Mesta ni razloga za paniku nema, niti ga sme biti! Narodna banka Srbije je nebrojeno puta dokazala tokom proteklih deset godina da ima dovoljno i sredstava i znanja i umeća da očuva stabilnost ne samo na deviznom, već na celokupnom domaćem finansijskom tržištu. To uspešno radimo od kad je krenula kriza izazvana korona virusom, ali i sada kada je neizvesnost povećana zbog geopolitičke krize vezane za dešavanja u Ukrajini”, rekli su u NBS za “Blic”.

Istakli su da da NBS već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana.

“Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu”, naveli su u NBS.

Centralna banka već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana.

“I deviznih sredstava i strane gotovine (keša, odnosno efektive) imamo dovoljno i kontinuiramo snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna – ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama”, tvrde u NBS.

Pozivani su svi učesnici na finansijskom tržištu “da u uslovima pojačane globalne neizvesnosti pokažu odgovorno ponašanje u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini – koja ide u prilog svima, i ne stvaraju građanima troškove koji povedeni panikom plaćaju nerealnu cenu”.

Beta

Podeli