HronikaSvetVesti

UN: U Ukrajini poginulo najmanje 227 civila

Najmanje 227 civila je poginulo, a 525 ranjeno od početka ruskog rata protiv Ukrajine, saopštio je u srijedu Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

“Ukupno, od 04.00 sata ujutro 24. februara 2022. godine, kada je počela vojna akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine, do 12 sati u ponoć 1. marta 2022. godine, Ured visokog komesara UN-a za ljudska prava zabilježio je 752 civilne žrtve u Ukrajini od čega 227 ubijenih (31 muškarac, 25 žena, šest dječaka i tri djevojčice, kao i šestoro djece i 156 odraslih osoba čiji pol još nije poznat) i 525 povrijeđenih (42 muškarca, 33 žene, sedam djevojčica i dva dječaka, kao i 19 djece i 422 odrasle osobe čiji je pol još nepoznat)”, navodi se u saopštenju OHCHR-a.

OHCHR vjeruje da su “stvarne brojke znatno veće”.

“Većina ovih stradanja uzrokovana je upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim udarnim područjem, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višestrukih raketnih sistema, te zračnim napadima”, dodaje se.

Služba za vanredne situacije Ukrajine saopštila je u utorak kako je u ruskim napadima poginulo više od 2.000 ukrajinskih civila.

Napad Rusije na Ukrajinu koji je počeo 24. februara izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Velika Britanija, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Nekoliko zapadnih zemalja zatvorilo je vazdušni prostor za ruske avione i nametnulo sankcije na izvoz ključnih tehnologija u Rusiju.

Rusija je ove sedmice pojačala svoje vazdušno i artiljerijsko bombardovanje Ukrajine, posebno Harkova i glavnog grada Kijeva, gdje je u utorak velika eksplozija potresla Trg slobode.

Anadolu Agency

Podeli