Sport

RK Novi Pazar pokrenuo besplatnu školu rukometa: U trenerskom timu Aleksandar Savić, Hasan Memić, Emir Brunčević…

Posle nacionalističkih skandiranja na utakmici sa Crvenom zvezdom u Beogradu, rukometaši Novog Pazara napustili su takmičenje elitnoj Arkus ligi Srbije, a pet meseci kasnije klub duge tradicije nalazi se na novom početku.

U prvom planu je rad s najmlađima, a na čelu stručnog tima biće dugogodišnji trener mlađih selekcija Srbije Aleksandar Savić, koji je između ostalih vodio i Sintelon, Slogu iz Požege, Kikindu i subotički Spartak.

“Priču u sredini sa najvećim predispozicijama za rukomet najbitnije je krenuti od početka i kroz nekoliko godina sačekati rezultate. Besplatna škola rukometa namenjena je deci rođenoj između 2010. i 2013. godine, ali u obzir dolaze i nešto stariji dečaci u slučaju da su izrazito talentovani”, rekao je Savića novinarima u Sportskoj dvorani Pendik.

“Problem je i na kasniji razvoj negativno se odrazilo to što su pazarska deca s rukometom počinjala tek u svojoj 12 ili 13 godini. To je znatno kasnije u odnosu na druge regione u Srbiji, gde je ta granica oko osme ili devete godine”, dodao je on.

Sredina u kojoj je radio iznedrila je asove poput Dragana Sudžuma, Marka Vujina, Žarka Šešuma, Rajka Prodanovića i Dobrivija Markovića, a Savić je izrazio očekivanje da tako nešto može da se dogodi i u Novom Pazaru.

“Posle višegodišnjeg kontinuiranog rada mene i mojih kolega, imali smo ekipu sastavljenu isključivo od igrača iz Bačke Palanke. To smo uspeli u opštini od 29.000 stanovnika, a Novi Pazar je četiri puta veći”, naglasio je Savić.

Sportski direktor novopazarskog kluba Samir Župljanin otkrio je da je potraga za trenerom trajala tri do četiri meseca.

“Nismo sedeli skrštenih ruku i svi smo se složili da je Savić najbolje rešenje. Treba naglasiti i važnu ulogu grada i gradskih sportskih struktura. Takođe, imamo i najavu različitih vrsta pomoći od Rukometnog saveza Srbije (RSS)”, kazao je Župljanin.

Rukometni trener Hasan Memić podsetio je da ne kreće prvi put od nule po pitanju rukometa i da je svestan da se radi o teškom i dugotrajnom procesu.

“Rad kojim će koordinirati Savić, kojeg izuzetno cenim, biće ozbiljan i odgovoran. Spremni smo za izazov. U toku je faza obilaska škola. Pozivam decu i njihove roditelje da se već od subote priključe našoj besplatnoj školi rukometa. Sve će nam biti dostupno, od lopti, rekvizita, dvorane”, najavio je Memić.

U trenerskom timu biće i nekadašnji kapiten Pazaraca Emir Brunčević, koji sa saigračima iz igračkih dana Memićem i Irfanom Ćosovićem predaje fizičko vaspitanje u Osnovnoj školi Avdo Međedović, u kojoj je rukomet na većoj razini u odnosu na ostale gradske škole.

“Sigurno je da bismo i mi billi kvalitetniji igrači i da bismo postigli više da smo ranije krenuli sa ozbiljnim rukometom. Ovde je talenata uvek bilo i biće. Novi Pazar kao klub i rukometna sredina zaslužuju ozbiljnu školu rukometa. Očekujem da i mi kao treneri napredujemo uz Savića”, naveo je Brunčević.

Generalni sekretar gradskog Saveza za školski sport Adem Mavrić biće zadužen za mini rukomet, koji su krajem prošle godine u Novom Pazaru promovisali ljudi iz RSS.

“Mini rukomet prilagođen je osnovcima mlađeg školskog uzrasta, od prvog do četvrtog razreda. Oni kroz igru uče osnovne oblike kretanja, a potom i elemente rukometa kao sportske igre. Na taj način želimo da ih privučemo rukometu”, pojasnio je Mavrić.

M. Minić

Podeli