SvetVesti

Evropski parlament poziva na strože sankcije Rusiji i Bjelorusiji

Evropski parlament usvojio je u utorak rezoluciju kojom se traži kandidatski status za Ukrajinu za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i poziva na strože sankcije kao odgovor na rusko-ukrajinski rat.

“Sa 637 glasova za, 13 protiv i 26 suzdržanih, poslanici Evropske unije osudili su najoštrijim mogućim izrazima rusku ilegalnu invaziju na Ukrajinu i pozvali Moskvu da odmah zaustavi sve vojne aktivnosti”, navodi se u saopštenju iz Evropskog parlamenta.

Evroparlamentarci su pozvali institucije EU-a da Ukrajini dodijele status kandidata, a u međuvremenu su pozvali EU da ubrza integraciju Kijeva u jedinstveno tržište.

Rezolucijom su zatražene strože sankcije protiv Moskve, uključujući zabranu uvoza ruske nafte i plina u EU i dvosmjernu zabranu ulaganja.

Poslanici EU-a su pozvali i na dodatne sankcije usmjerene na “korupciju na visokom nivou u Rusiji i Bjelorusiji, kao i na oligarhe i zvaničnike bliske rukovodstvu tih zemalja”.

Rezolucijom je traženo da Bjelorusiji bude zabranjen pristup međunarodnom bankarskom SWIFT sistemu.

Ranije u utorak, Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, pozdravila je kandidaturu Ukrajine za članstvo u EU i obećala podršku ulasku ove zemlje u EU.

 

Izvor i foto: AA

 

Podeli