DruštvoVesti

Savez slepih i slabovidih

 Međuopštinska organizacija “Savez slepih i slabovidih” i pored teške situacije zbog kovida, ipak je uspela da sprovede sve planirane aktivnosti u protekloj godini ali uz strogo poštovanje preporuka Kriznog štaba za zaštitu od koronavirusa. Članovima je pružena sva potrebna pomoć a prema rečima sekretarke ove organizacije Mirsade Dibranin Ajdinović, sa realizacijom aktivnosti već se krenulo i u ovoj godini. Ono što je posebno istakla jeste to da su članove ovog udruženja i njihove potrebe pomogle mnoge institucije, privatnici, preduzetnici kao i lokalna samouprava.

“Organizacija slepih je jedini oblik socijalne zaštite koji okuplja slepa i slabovida lica pa samim tim i jedino mesto gde oni mogu da dođu kako po stručnu pomoć, savete, da ostvare mnoge benefite koji ih sleduju po zakonskom osnovu, tako da je to ostvareno  i u protekloj godini koja je za sve bila teška zbog kovida”, kazala je sekretarka ove organizacije Mirsada Dibranin Ajdinović.

Početak ove godine obeležila je značajna donacija od strane fondacije “Rodoljub Nićiforović koja je organizaciji slepih donirala dva zvučna toplomera, lap-top sa ugrađenim govornim softverom, merač krvnog pritiska i dva džepna pleks toka koji će pomoći studentima i učenicima za snimanje predavanja koji se usled nedostatka vida oslanjaju na auditivnu percepciju i na taj način lakše uče.

Mirsada je istakla i jedan od dugogodišnjih gorućih problema koji je vezan za zapošljavanje slepih i slabovidih lica pa je apelovala na sve poslodavce da ukoliko su u mogućnosti pruže šansu i njima i neće se pokajati, jer kako ističe, ova lica su jako odgovorna i vredna.

B.V.

Podeli