DruštvoVesti

Vordenklif obležio godišnjicu smrti Nikole Tesle

Godišnjicu smrti naučnika i pronalazača Nikole Tesle, koji je umro na Božić 1943., jedina preosala njegova laboratorija – Teslin naučni centar Vordenklif (TSCW) na Longajlendu, obeležila je virtualno na Fejsbuku i Ju tjubu.

Direktor tog centra Marko Alesija kaže da je i ova godišnjica Teslinog odlaska omogućila njegovim poštovaocima i obožavaocima širom planete da zajedno podele divljenje prema čoveku koji je, kako kaže, “izumeo 21 vek”.

U čast Nikole Tesle, koga je čuveni Vol strit žurnal nazvao “najvećim naučnikom koji je ikada živeo”, u Hotelu Njujorker će 15. januara biti održana konferencija u organizaciji Naučne fondacije iz Filadelfije.

Konferencija će biti održana uz podršku Generalnog konzulata Srbije u Njujorku i okupiće učesnike iz brojnih zemalja.

Prvi čovek Fondacije Nikola Lončar za Tanjug kaže da će to biti prilika za podsećanje na neke od najvažnijih Teslinih izuma, kao i prilika da se prikaže film “Final Freguency”.

Lonačar, čija se Naučna fondacija zalaže za uvodnjenje Nikole Tesle u školske programe i otvaranje klubova sa njegovim imenom, kaže da ovakve konferencije organizuje već osam godina.

Iz Hotela Njujorker, u kojem je Tesla proveo poslednje godine života, ranije su za Tanjug rekli da brojni turisti iz celog sveta i dalje traže da budu smesteni u sobi u kojoj je slavni naučnik živeo.

Na ulazu u sobe 3327 i 3328, koje su nekada, po rečima Teslinog rođaka Vilijma Terboa, činile posebnu celinu, nalaze se pločice na kojima je naznačeno da je u njima od 1933. do 1943. živeo veliki pronalazač.

U NJujorkeru za Teslu kažu de bio jedna od najneobičnijih osoba koja je ikada boravila u hotelu.

Od 1994. godine, u Njujorku se ugao 40. ulice i 6. avenije zove Ugao Nikole Tesle.

Izvor: Tanjug

Podeli