DruštvoVesti

Božićna liturgija u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla

Ponoćnim liturgijama u hramovima i crkvama Srpske pravoslavne crkve, pravoslavni vernici počeli su proslavu Božića, praznika rođenja Hristovog. Prema Jevanđelju, Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda, koja se kretala od Istoka prema Zapadu, zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Jutarnju liturgiju u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Pazaru, najstarijem spomeniku kulture na Balkanu, služio je protojerej Tomislav Milenković. Predhodne večeri ipred tog hrama organizovano je tradicionalno nalaganje badnjaka. Događaju je prisustvovao veliki broj vernika.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave po julijanskom kalendaru i to tri dana. Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Datum obeležavanja Božića se prvi put pominje kao praznik 336. u jednom rimskom kalendaru. Do 16. veka svi hrišćani su Božić slavili istog dana, nakon 1582. i prihvatanja Gregorijanskog kalendara od strane Vatikana, pojavljuju se razlike. Božić je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva – očinstva i materinstva.

 

Podeli