EkonomijaVesti

Da li je Kopaonik stvarno skuplji od Alpa?

Jedna na prvi pogled nerealna fotografija ovih dana kruži internetom. Naime, izgleda da su cene smeštaja na Kopaoniku više nego na Alpima. A da li je zaista tako?

Paralelni prikaz dve ponude na Tviteru kaže da je cena u luks apartmanima na Kopaoniku za dvoje 13.000 dinara za noć, i to na popustu.

S druge strane, u poznatnom zimskom centru Šamoni na Alpima cena apartmana po noći za troje je 11.170 dinara.

To je prilično iznerviralo mnoge u našoj zemlji, pa iznova tvrde kako na skijanje i ne treba ići na naše planine nego u inostranstvo, gde su i staze mnogo bolje, ali gde je čak i smeštaj neretko povoljniji.

Pritom, konkretno ove cene nije moguće do kraja proveriti jer Buking pokazuje da su naznačeni luks apartmani na Kopaoniku skoro sasvim rasprodati za naredni period. Jasno je ipak da su mu cene otprilike kao što slika govori jer, ako pogledate prvi sledeći slobodan termin na Bukingu, koji je krajem januara, videćete da je cena apartmana za dvoje za noćenje sa doručkom oko 19.000 dinara.

Za razliku od toga, Šamoni na Alpima, tačnije apartman za dvoje koji se ističe na fotografiji sa Tvitera, može da se rezerviše, recimo, za sredinu januara, a dva noćenja za dve osobe koštaju oko 19.000.

Dakle, za dva dana na Alpima dobijate jedan dan na Kopu, doduše na ovom drugom mestu imate i doručak.

U svakom slučaju, ako se malo zagrebe po sajtovima za smeštaj poput Bukinga i AirBnb-a, nije teško primetiti da smeštaj na Alpima može da se nađe povoljnije nego na Kopaoniku.

Međutim, kako kaže jedan tviteraš, nije lako mnogima da to uvide.

Naravno, ne treba zaboraviti ni da u Šamoniju i drugim popularnim zimskim centrima na Alpima ima paprenih apartmana gde, recimo, dva noćenja za dvoje koštaju i 1.000 evra, kao i da na Kopu može da se nađe povoljniji smeštaj za oko 4.000 dinara po danu za apartman, doduše kilometrima od centra.

Ali očigledno je i da možete da prođete povoljnije ako ove zime odaberete padine Alpa umesto onih na našoj navećoj planini.

nova.rs

 

Podeli