Društvo

U Australiji promovirana 16. generacija Bošanjačke škole

U svečanoj sali hotela Grand Stars Reception u Sjevernoj Altoni u Melbournu, u saveznoj državi Viktoriji, održano je matursko veče 16. generacije maturanata BiH škole.
Zajedno sa svojim nastavnicima, roditeljima, drugim učenicima, brojnim gostima, zvanicama iz VSL-a, Viktorijanske škole jezika, državne australske institucije pod čijim okriljem se izučava i bosanski jezik, te počasnim konzulom BiH za Novi Južni Vels, Amirom Šahinovićem, maturanti su na veoma radostan i svečan način obilježili kraj svog školovanja u Bosanskoj školi.
MAturanti iz dva centra u Melbournu – Noble Parka i Caroline Springsa putem škole bosanskog jezika održali posebne, lične, tradicijske, jezičke i kulturološke veze sa Bosnom i Hercegovinom – domovinom njihovih roditelja i predaka.
Prošle godine najbolji su bili Hana Makaš, Benjamin Đogić, Adna Kašić i Deen Selmanović. U svom obraćanju konzul se osvrnuo na historijat imenovanja bosanskog jezika i između ostalog rekao:
“Bosanski jezik je nastao na prostoru koji se već hiljadu godina Bosnom zove, a Bosna i njeni stanovnici – nekada Bošnjaci ili (dobri) Bošnjani – jedan narod i jedan jezik, izloženi različitim civilizacijskim i kulturološkim uticajima. Mi smo narod sa veoma starom historijom i kulturom. I upravo vi ste nam garant da će naš jezik i kultura opstati u budućnosti. Zato sam ponosan na sve vas”.
G!

Podeli