EkologijaSvetZanimljivosti

Ministar u vodi do kolena upozorio da Tuvalu tone zbog klimatskih promena

Ministar Tuvalua u Pacifičkom okeanu poslao je dramatičnu poruku da ta ostrvska zemlja tone, dok je u odelu stajao u vodi do kolena na mestu gde je pre mnogo godina bio suv teren.

Kako prenosi BBC, ministar pravde, komunikacija i spoljnih poslova Sajmon Kofe jasno je ukazao na poguban uticaj klimatskih promena sa kojima se Tuvalu danas suočava, kao i da će one pogađati i mnoge druge zemlje na svetu.

Porast nivoa mora zbog klimatskih promena već utiče na gubitak zemljišta i nedostatak vode za piće na ovim ostrvima.

Vlasti i stanovnici Tuvalua, male države u Polineziji, već se pripremaju za najgori scenario – potpuno potapanje ostrva.

Tuvalu ima devet malih ostrva i udaljen je oko 4.000 kilometara od Australije i Havaja. Najbliži susedi su Kiribati, Samoa i Fidži.

„Najviša tačka iznad nivoa mora je četiri metra“, kaže Kofe za BBC Mundo.

Cela zemlja ima 26 kvadratnih kilometara, gde živi oko 12.000 ljudi.

Kao i Kiribati i Maldivi, Tuvalu je zemlja koja se sastoji od atola, zbog čega je posebno osetljiva na globalno zagrevanje. Teritorije ovih država su na koralnim grebenima u obliku prstena koji okružuju centralnu lagunu.

„Živimo na veoma ograničenim pojasevima zemlje… Sa porastom nivoa mora vidimo kako nestaju delovi ostrva“, upozorio je ministar i dodao da se Tuvalu suočava i sa jakim ciklonima i periodima suša.

Viša temperatura okeana dovela je do izbeljenih koralnih grebena, vitalnih za zaštitu obale i mrešćenje ribe. Ostrvo je ugroženo i zbog prodora slane vode.

Okeanska voda prodire pod zemlju u određenim oblastima i to utiče na vodonosne slojeve, objasnio je Kofe, navodi BBC.

„Vodu za piće obično dobijamo od kiše, ali na nekim ostrvima su kopali i bunare za pristup podzemnim vodama. To danas nije moguće zbog prodora morske vode, tako da u osnovi zavisimo samo od kišnice“, rekao je zvaničnik.

Ostrvske države poput Tuvalua pozivaju na globalnu klimatsku akciju više od 30 godina.

 

Podeli