COVID-19Vesti

REVOLUCIONARNO! DA LI JE OVO KONAČNI KRAJ PANDEMIJE?! Kinezi pronašli antitelo koje neutrališe sve sojeve koronavirusa!

Dok ceo svet strahuje od omikrona, novog soja koronavirusa, naučnici iz Kine ulili su novu nadu tvrdnjama da su izolovali antitelo koje može efikasno da neutrališe sve varijante koronavirusa! Iako su kineski naučnici iz više različitih institucija, uključujući Univerzitet “Sun Jatsen” u Guangdžouu i Univerzitet Džeđang u Hangdžouu, vrlo optimistični i sugerišu da bi ovo moglo biti rešenje za pandemiju kovida 19, naši stručnjaci kažu da je, iako su rezultati obećavajući, potrebno da prođe vreme i da se urade dodatna istraživanja!

Deluje i na omikron

Autori studije, koja je, kako piše ruski RT, objavljena u utorak, tvrde da se pokazalo da monoklonsko antitelo 35B5 u laboratorijskim uslovima, ali i u istraživanjima sprovedenim na živom organizmu (humanizovanim miševima), neutrališe tip kovida 19 bez mutacija, ali i one varijante koje izazivaju zabrinutost. Naučnici su primetili da antitelo deluje i na “veoma mutiranu” delta varijantu, koja je odgovorna za smrtonosne talase infekcije širom sveta, a tvrde i da je deo antigena na koji cilja antitelo 35B5 takođe prisutan i u varijanti omikron, koji je veoma mutiran.

– Antitelo 35B5 neutrališe koronavirus ciljajući jedinstveni epitop (deo antigena koji imuni sistem prepoznaje), koji izbegava mesta mutacije – navodi se u studiji.

Podeli