Poslanici danas o Predlogu zakona o referendumu

Ministarka dr┼żavne uprave i lokalne samouprave Marija Obradovi─ç izjavila je danas, predstavljaju─çi Zakon o rerefendumu i narodnoj inicijativi, da se ure─Ĺuje obaveza nadle┼żne izborne komisije da u roku od 20 dana od dana raspisivanja referenduma usvoji akt kojim se gra─Ĺanima pru┼żaju informacije o pitanju, odnosno aktu o kojem se odlu─Źuje.

Taj akt se objavljuje u medijima, rekla je Obradovi─ç i navela da se u informacijama koje se ┼íalju na mesta prebivali┼íta napi┼íe tako─Ĺe treba da stoji “za i protiv” teme o kojoj se gra─Ĺani izja┼ínjavaju kako bi svaki bira─Ź imao jasnu sliku o referendumskom pitanju.

Obradovi─ç je tako odgovorila na kritike da gra─Ĺani ne─çe biti dovoljno informisani o ─Źemu se izja┼ínjavaju na referendumu.

“O─Źekujem da referendmuska kampanja na nekom slede─çem referendumu bude klju─Źna za rezultate referenduma. Ona ─çe trajati od dana raspisivanja referenduma do dana odr┼żavanja”, rekla je Obradovi─ç u Skup┼ítini Srbije.

Ona je navela da je va┼że─çi zakon o referendumu donet 1994.godine, da je minimalno izmenjen 1998.godine i da je po nizu re┼íenja prevazi─Ĺen i neusagla┼íen sa Ustavom.

“U osnovu taj zakon ne omogu─çava gra─Ĺanima da efikasno iskoriste svoje pravo u vrsenju vlasti, a zbog velikog nedostataka referendum i narodna inicijativa su se retko koristili”, rekla je Obradovi─ç.

Prema njenim re─Źima, neke od klju─Źnih odredbi va┼że─çih zakona nisu u skladu sa Ustavom, a me─Ĺu njima je i cenzus.

Ona je objasnila da se odredba da je za uspeh referenduma potrebno da glasa vi┼íe od polovine upisanih bira─Źa, kako je to sada, mo┼że smatrati neuskla─Ĺenom sa Ustavom.

Kada je re─Ź o narodnoj inicijativi, Obradovi─ç je kazala da je predlog zakona utvrdio obavezu da potpisi bira─Źa budu overeni kod ovla┼í─çenih overiva─Źa i da se za to plati naknada od 40 dinara.

Odgovaraju─çi na kritike da je potrebno oko 10.000 evra (30.000 potpisa) i da to onemogu─çava sprovo─Ĺenje narodne inicijative, Obradovi─ç je kazala da se zaboravlja da elektronski potpisi ne podle┼żu overavanju.

Tanjug

Podeli