Društvo

Sandžački odbor i YUCOM: Vratiti poverenje građana u istitucije

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda najoštrije osuđuju prekomernu upotrebu sile i kako se navodi, brutalno prebijanje koje se desilo u Novom Pazaru u kome je, kako stoji u saopštenju, u policijskoj akciji hapšenja 3. novembra teško povređen M.M, a kome je usled teških povreda zadobijenih tom prilikom odstranjena slezina u novopazarskoj bolnici. YUCOM i Sandžački odbor pozdravljaju pozitivan iskorak i brzu reakciju MUP-a kojom su dva policajca suspendovana nakon pomenutog slučaja.

”Još jednom podsećamo da je ovaj deo Srbije veoma osetljiva sredina naročito zbog događaja iz devedesetih i velikog broja slučajeva sistemske torture zbog kojih su građani i građanke izgubili poverenje u instituciju policije. Većina slučajeva torture  u Sandžaku  nije dobila sudski epilog, a žrtve nisu obeštećene te ovaj i svi nedavni događaji prebijanja dodatno opterećuje građane Novog Pazara, koji inače imaju nizak stepen poverenja u državne institucije i organe”, navodi se u saopštenju.

”Imajući u vidu rečeno kao i učestalost sličnih događaja u posljednje vreme, ubeđeni smo da samo profesionalno i zakonito ponašanje nadležnih organa policije i pravosuđa može doprineti vraćanju poverenja građana i građanki Sandžaka u institucije države Srbije”, navide potpisnici saopštenja.

sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Komintet pravnika za ljudska prava – YUCOM apeluju na nadležne organe da istraga bude sprovedena nepristrasno i profesionalno, bez pritisaka na tužilaštvo, te da javnost bude obaveštena o svim preduzetim radnjama.

 

Podeli