SvetVesti

Brojne države najavile obustavu korištenja uglja

Nekoliko država velikih potrošača uglja najavilo je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Glasgowu da će postepeno prestati sa korištenjem tog oblika fosilnog goriva koji je težak zagađivač, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Vlada Velike Britanije je saopćila kako je “kraj korištenja uglja na vidiku” jer se 18 država prvi put obavezalo da će postepeno izbaciti iz upotrebe taj oblik fosilnog goriva i da neće graditi ni finansirati izgradnju novih elektrana na ugalj.

Među tih 18 zemalja su Poljska, Ukrajina, Vijetnam i Čile.

Bez velikog optimizma

Ugalj ima najprljaviji ugljenični otisak od vodećih goriva i znatan je izvor emisija plinova koji doprinose globalnom zagrijavanju.

Kritičari, međutim, upozoravaju da nema razloga za veliki optimizam pošto nekoliko velikih svjetskih ekonomija još nije odredilo datum okončanja korištenja uglja, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Kina, Indija i Japan.

Obećanja drugih zemalja variraju. Neke su obećale kako će u potpunosti obustaviti upotrebu uglja u nekom trenutku, druge navode da će prestati da grade nove elektrane na ugalj, a treće govore o prestanku finansiranja novih elektrana na ugalj u inostranstvu.

 

Izvor: AGENCIJE

Foto: EPA

 

Podeli