COVID-19Vesti

Vakcinacija “modernom” možda čak i ove nedelje

Agencija za lekove treba da izda sertifikat za korišćenje vakcine “moderna”, nakon čega će ona moći da se koristi. To će se desiti brzo, možda čak i ove nedelje, rekla je direktorka “Batuta” Verica Jovanović.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović je rekla da je i na sajtu Batuta objavljeno kada se može primiti buster doza vakcine protiv koronavirusa, podsećajući da je Nacionalni komitet za imunizaciju pre 10 dana usvojio nove preporuke.

Sada građani koji su primili prve dve doze sinofarm vakcine, četiri meseca posle potpune imunizacije mogu primiti i buster dozu, dok građani koji su vakcinisani sa nekom od ostale tri vakcine buster dozu mogu primiti nakon isteka najmanje pet meseci.

Verica Jovanović ističe da je prvu dozu vakcine do sada primilo 3.159.568 osoba, drugu dozu 3.004.046 osoba, a buster dozu 974.481 osoba.

Kaže da je u ovom trenutku najvažnije apelovati na građane da se vakcinišu prvom dozom vakcine jer će nas ona zaštititi i u samom kolektivu i uticati da se tok pandemije zaustavi.

U Srbiju stiže donacija Poljske, 200.000 doza vakcine “moderna”. Jovanovića ističe da se čeka da ona dobije sertifikat naše agencije za lekove, nakon čega će biti u upotrebi. Prognozira da će to biti veoma brzo, možda čak i ove nedelje, a biće dostupna na svim vakcinalnim punktovima.

U domovima zdravlja vakcina protiv gripa

Doktorka Jovanović kaže da kod nas još nije izolovan virus gripa, ali da jeste u Hrvatskoj, zbog čega treba biti na oprezu. Do sada je protiv gripa vakcinisano 173.650 osoba, što je, kaže Jovanovićeva, dobar podatak.

Vakcina protiv sezonskog gripa preporučuje se pacijentima koji imaju hronične bolesti, leče se od autoimunih oboljenja, ili su na hemioterapiji.

Preporučuje se i vakcina protiv streptokokus pneumonije kod onih koji imaju hronična oboljenja, koji su stariji od 65 godina ili su u kolektivnim smeštajima.

Obe vakcine mogu se primiti u domovima zdravlja.

RTS

Podeli