DruštvoVesti

Nakon kotlova, stižu i paneli! Uskoro konkurs za bespovratna sredstva

Radi postizanja visokog stepena energetske efikasnosti ali i u cilju zaštite životne sredine, nakon realizacije konursa i projekta zamene individualnih ložišta kotlovima na pelet, počinje realizacija projekta ”Sufinansiranje energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe”

Reč je o globalnom projektu energetske sanacije objekata, odnosno porodičnih kuća. Sprovodi ga Ministarstvo energetike u partnerstvu sa lokalnim samoupravama.

Grad Novi Pazar u ovaj projekat ulazi sa sredstvima od 2.5 miliona dinara. Isti iznos uložiće i Ministarstvo energetike.

Građani koji konkurišu i ostvare pravo na subvenciju za ugradnju fotonaponskih ćelija za proizvodnju električne energije, odnosno solarnih panela, dobiće subvenciju od 50 odsto.

” Dakle, nešto slično kao i sa projektom zamene ložišta. Ovoga puta proizvodimo električnu energiju, tako što će građani moći da proizvode za svoje lične potrebe ali će biti prikačeni i na elektroenergetsku mrežu, uz projekat i odobrenje Elektroprivrede Srbije, pa će moći i da prodaju višak, odnosno onu električnu energiju koju nisu potrošili za svoje potrebe, a za to će dobijati nadoknadu” objašnjava koordinator projekta Faruk Suljević.

Pred građane koji odluče da konkurišu za sredstva u ovom projektu biće postavljeni upitnici na koje će morati da odgovore, ali i određeni uslovi. Rešeni imovinsko pravni odnosi, vlasništvo nad objektom i plaćeni porezi samo su neki od njih.

Uslovi i limiti odnosiće se i na sam iznos dodeljenih bespovratnih sredstava.

”Ovoga puta će biti ograničena snaga fotonaponskih ćelija koji građani mogu da instaliraju, upravo zbog toga da bi što više građana moglo da dobije sredstva i ovoga puta je ograničeno do šest kilovata snage električnih panela koje će moći na svom krovu da ugrade uz sufinansiranje. Oni koji raspolažu sopstvenim sredstvima mogu da ugrade i mnogo više, ali će se sufinansirati do šest kilovata ovog puta” kazao je Suljević.

S obzirom da je maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednom kilovatu 70.000 dinara, to znači da će po domaćinstvu biti dodeljeno maksimalnih 420.000.

O validnosti prijava i u ovom slučaju odlučivaće komisija koju će formirati Gradsko veće.

”Komisija će ovoga puta birati i firme koje mogu da ugrađuju solarne panele s obzirom da je sam način ugradnje prilično kompleksan i taj posao može biti poveren isključivo licenciranim firmama koje su profesionalno angažovane na ovim poslovima. Dakle, naša komisija će utvrđivati ko su privredni subjekti koji mogu da vrše ugradnju ali i ko su građani koji će moći da koriste sredstva Ministarstva i Grada Novog pazara” objašnjava Suljević

Dugoročno, ideja je smanjenje zavisnosti od fosilnih energenata i individualna proizvodnja struje.

O svim detaljnim informacijama nakon raspisivanja konkursa građani će moći da se informišu u sredstvima javnog informisanja, te na zvaničnoj internet prezentaciji grada.

 

Senada Kalić

Podeli