DruštvoVesti

Otvorena sezona lova

Iako sezona lova traje tokom čitave godine, zvanično otvaranje je polovinom oktobra, pa je juče sezona i proglašena otvorenom. Okupljanje i svečanost povodom otvaranja kao što je to običaj nije bilo zbog trenutne epidemiološke situacije. Kako je istakao predsednil Lovačkog udruženja “Lovac” iz Novog Pazara Zoran Timotijević, otvorena je sezona lova na zeca, fazana, na štetočine lisicu, kunu, divlju mačku kao i na divlju svinju.

“Žao nam je što poslednje dve godine zbog ove teške situacije sa koronom nismo mogli da organizujemo tradicionalno druženje pri otvaranju lovne sezone jer to je zaista lep događaj na kome mi organizujemo i razne sportske aktivnosti od kojih lovci najviše vole izložbu lovačkih pasa, ali nadam se da ćemo izaći iz ove situacije i da ćemo se okupljati i sprovoditi naše aktivnosti kao i ranije”, kazao je predsednik novopazarskog Lovačkog udruženja “Lovac”, Zoran Timotijević.

On je kazao da svi lovci znaju koje divljači u koje vreme smeju loviti. “Svake godine se pravi plan gazdovanja lovištem i na osnovu tog plana određuje se koji broj divljači sme biti odstreljen i koja je  to vrsta divljači divljači2, objašnjava Timotijević. On kaže da su svi lovci iz udruženja dobri lovci, da poštuju sve propise i da posebno vode računa o obavezi da štite i gaje divljač. Teritorija na kojoj lovci mogu vršiti odstrel je samo teritorija koja pripada gradu Novom Pazaru.

Timotijević je izrazio nadu da će ova situacija sa koronavirusom biti bolja i da će lovci moći da se okupe bar na zatvaranju sezone a to je krajem januara sledeće godine. Do tada, lovci se u manjem broju okupljaju i druže nakon lova u objektima koje su izgradili za te namene na više lokacija.

Inače, Lovačko udruženje “Lovac” iz Novog Pazara, jedno je od nabrojnih udruženja na našem području. Trenutno broji 615 članova.

B.Veljović

 

Podeli