EkonomijaVesti

Manjak sirovina ugrožava oporavak građevinske industrije

Nestašica građevinskog materijala i rastuća inflacija nastavljaju da ugrožavaju post-pandemijski oporavak građevinske industrije, a tržišni poremećaj na strani ponude će, po svemu sudeći, potrajati barem do 2022. godine, podaci su britanske konsultantske kuće Euroconstruct.

Manjak sirovina ugrožava oporavak građevinske industrije

Poremećaj u lancu snabdevanja izazvan je brojnim faktorima, od ograničenih kapaciteta pilana i čeličana, do ekoloških faktora kao što su šumski požari zabeleženi u državama koje su veliki izvoznici drveta, poput Sjedinjenih Američkih Država i Švedske.

Pritisak na cene će se neizbežno ublažiti kako se globalna ekonomija bude vraćala u normalu, a ograničenja proizvodnje kompenzuju, ali će uticaj krize nestašice materijala nastaviti da utiče na sektor i sledeće godine.

Na prvi pogled, velika potražnja za građevinskim materijalom nakon pandemije trebala bi biti prilično ohrabrujuća.

Građevinska aktivnost u EU porasla je za 14 odsto u drugom kvartalu, u odnosu na isti period lane.

U mreži zemalja Euroconstruct tri zemlje su pokazale posebno visok rast od početka pandemije. Građevinska aktivnost je do drugog kvartala 2021. godine u Austriji porasla je za 21 odsto, 38 odsto u Francuskoj i impresivnih 53 odsto u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Međutim, uprkos tome što je došlo do naglog porasta aktivnosti, upravo zbog pandemije došlo je do nedostatka materijala.

Problemi proizvodnje i distribucije kod najvećih svetskih proizvođača i izvoznika značila su rekordna povećanja cena.

Cena transporta jednog standardizovanog kontejnera robe (od 40 stopa) putem glavnih trgovinskih ruta porasla je na 10.000 dolara, dok je pre pandemije njegova cena bila oko 1.500 dolara.

Ovo gotovo sedmostruko povećanje troškova otpreme robe bilo je bez presedana, jer je blokiranje Sueckog kanala i skorije gašenje luka u Kini dovelo do značajnih problema u špediciji.

Nestašice su bili posebno zabrinjavajući za građevinska tržišta poput Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, što je imalo za posledicu iscrpljivanje zaliha, produženje roka isporuke kao i sporove oko ugovora.

Materijali koji beleeže najveći rast cena u odnosu na pre 12 meseci su betonska armatura (59% veća nego pre godinu dana), čelik (65% skuplji) i uvezena šperploča (82% više).

IZVOR NOVA EKONOMIJA

Podeli