SvetVesti

Užas u Rumuniji”Istražuje se kao ubistvo”: Sedam osoba poginulo u požaru u kovid bolnici, pacijenti skakali sa prozora

Broj poginulih u požaru na odeljenju intenzivne nege u rumunskoj kovid bolnici u Konstanci porastao je na sedam, saopštili su zvaničnici. Rojters napominje da je današnja nesreća treći takav slučaj za manje od godinu dana. Vatrogasci su ugasili požar u kovid bolnici u Konstanci oko 10.00 časova, a u pomoć su stigle dodatne ekipe iz obližnjih okruga.

Na video-snimcima se vidi kako vatrogasci izvode ljude, a pacijenti iskaču kroz prozore nižih spratova bolnice.

Ministar zdravlja Seke Atila rekao je da je 113 pacijenata bilo u bolnici u vreme požara, uključujući 10 na odeljenju intenzivne nege. Ranije je javljeno da su poginula četiri pacijenta.

Timovi za hitne slučajeve instalirali su mobilnu jedinicu za trijažu u blizini bolnice, a 50 pacijenata je do sada evakuisano i prebačeno u druge bolnice.

U rumunskim bolnicama od juče se leči više od 12.100 pacijenata zaraženih virusom korona, uključujući 315 dece. Od tog broja 1.364 je na odeljenjima intenzivne nege.

Broj novih infekcija u Rumuniji dostigao je juče 12.032, što je novi rekord, a na jedinicama intenzivne nege širom zemlje više nema slobodnih kreveta.

U februaru su u požaru u kovid bolnici u glavnom gradu Bukureštu nastradala četiri pacijenta. Prošlog novembra, 10 osoba je nastradalo na odeljenju intenzivne nege u okružnoj bolnici u gradu Pjatra Njamc.

Čak i pre pandemije, rumunski zdravstveni sistem bio je pod pritiskom, praćen korupcijom, neefikasnošću i ispolitizovanim menadžmentom. Ova država ima jednu od najmanje razvijenih zdravstvenih infrastruktura EU.

U posljednje tri decenije Rumunija je izgradila jednu bolnicu, najmanje troši na zdravstvenu zaštitu u EU, a desetine hiljada lekara i medicinskih sestara je emigriralo.

Prema Inspektoratu za hitne situacije, požar je izbio na prvom spratu zgrade, a zasad nije poznato da li je izbio na odeljenju ili u lekarskoj ordinaciji, prenosi digi24.ro.

Požar će biti istražen i ceo slučaj će se voditi se kao krivično delo višestruko ubistvo, rekao je izvor iz sudstva za novinsku agenciju Ađerpres. Tim istražitelja otišao je na mesto nesreće po nalogu kancelarije tužilastva u Konstanci.

Johanis: “Saučešće porodicama”

Predsednik Rumunije Klaus Johanis uputio je danas saučešće porodicama žrtava požara koji je izbio u bolnici u Konstanci i zatražio od premijera Florijana Čitua i ministra zdravlja Čeke Atile da učine sve što mogu da se više ne dešavaju slični incidenti.

– Užasnut sam što čujem o tragediji koja se dogodila jutros u Konstanci. To je potvrda da rumunski zdravstveni sistem ima zastarelu infrastrukturu, koji je pod strašnim pritiskom četvrtog talasa pandemije kovida. Izražavam saučešće porodicama žrtava i želim im da budu snažni u ovim vrlo teškim trenucima. Takođe, želim da se svi povređeni pacijenti i osoblje što brže oporave – rekao je Johanis, a preneo Ađerpres.

Srna

FOTO: COSTIN DINCA / TANJUG/AP

Podeli