Usvojen Zakon o zaštiti potrošača

Narodna skupština usvojila je Zakon o zaštiti potrošača, kojim je predviđeno više novina i potvrdila više sporazuma.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je najveća novina koju donosi Zakon o zaštiti potrošača “vansudsko poravnanje između prodavca i oštećenog kupca”.

Među novinama je i uvođenje registra “ne zovi”, kao i obaveza izdavanja predračuna za majstorske usluge veće od 5.000 dinara.

Registar “ne zovi” podrazumeva postojanje spiska mobilnih i fiksnih telefona koje trgovci više neće smeti pozivati da bi nudili svoje robe ili usluge, a brojeve na koje ne žele da budu pozivani u tu svrhu će sami građani proslediti svojim operatorima.

Kada je reč o zaštiti građana od nefer majstora, oni će za sve usluge koje koštaju više od 5.000 dinara morati napraviti predračun, sa kojim korisnici njihovih usluga treba da se slože i to pismeno.

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.Testiraj besplatno!Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.TESTIRAJ BESPLATNO!Testiraj besplatno!Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.Testiraj besplatno!Ako ste već korisnik, ulogujte se:

 

Izvor: eKapija

Foto: LDprod/shutterstock.com

 

Podeli