Srbija uklonjena sa zelene liste EU

Evropska unija (EU) uklonila je danas Srbiju sa takozvane “zelene liste” trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epidemioloških parametara, što znači da će državljani Srbije ubuduće morati da ispoštuju veći broj zahteva za prelazak granice EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj liste je da se usklade pravila za putovanja u EU, iako lista ne obavezuje članice, koje slobodno vode svoju graničnu politiku, objavio je dnevni list “Blic”.

Ambasadori zemlja članica EU odlučivali su danas na sastanku u Briselu o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa “zelene liste” koja se ažurira dva puta mesečno.

Posebni zdravstveni komitet EU predložio je prethodno uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneja.

Navedeno je da su prosečni novi dnevni slučajevi infekcije kovid-19 u ovih šest zemalja naglo porasli sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedeljno, pri čemu je u Srbija ta brojka stigla i do 500.

Pre 10 dana, zbog pogoršane epidemiološke situacije, sa “zelene liste” već su uklonjene Crna Gora, Severna Makedonija i Kosovo.

 

Izvor i foto: AA

 

 

Podeli