COVID-19Vesti

Srbija uklonjena sa zelene liste EU

Evropska unija (EU) uklonila je danas Srbiju sa takozvane “zelene liste” trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epidemioloških parametara, što znači da će državljani Srbije ubuduće morati da ispoštuju veći broj zahteva za prelazak granice EU.

Cilj liste je da se usklade pravila za putovanja u EU, iako lista ne obavezuje članice, koje slobodno vode svoju graničnu politiku, objavio je dnevni list “Blic”.

Ambasadori zemlja članica EU odlučivali su danas na sastanku u Briselu o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa “zelene liste” koja se ažurira dva puta mesečno.

Posebni zdravstveni komitet EU predložio je prethodno uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneja.

Navedeno je da su prosečni novi dnevni slučajevi infekcije kovid-19 u ovih šest zemalja naglo porasli sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedeljno, pri čemu je u Srbija ta brojka stigla i do 500.

Pre 10 dana, zbog pogoršane epidemiološke situacije, sa “zelene liste” već su uklonjene Crna Gora, Severna Makedonija i Kosovo.

Anadolu Agency

Podeli