SvetVesti

Sirija: U napadu u provinciji Idlib poginula žena, ranjeno dijete

U napadu snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i terorističkih grupa povezanih s Iranom na naselja u provinciji Idlib poginula je jedan žena, a povrijeđeno je jedno dijete, saopšteno je iz Civilne odbrane Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Režimske snage stacionirane u selu Kafranbel u sjeverozapadnoj provinciji Idlib prekršile su primirje granatirajući dom zdravlja u selu Mirian.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadu nisu obustavile artiljerijske i vazdušne napade u toj regiji.

Turska i Rusija su u martu 2020. godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada snaga odanih režimu iz Idliba u kolektivne centre u blizini turske granice od 2017. do 2020. godine izbjeglo je blizu dva miliona Sirijaca.

Sirija je u ratu od početka 2011. godine, kada je Assadov režim neočekivano žestoko suzbio prodemokratske proteste.

U posljednjoj deceniji ubijeno je oko pola miliona ljudi, a više od 12 miliona moralo je napustiti svoje domove.

 

Izvor: AA

Foto: İzzeddin Kasım/AA

 

Podeli