SvetVesti

Assadov režim snažno napao područje Dere

Snage odane Basharu al-Assadu i sirijskom režimu u nedjelju su pokrenule intenzivan napad na područje provincije Dera el-Beled na jugozapadu Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Milicija 4. divizije, koju podržava Iran, gađala je ovaj grad nakon četiri dana”, rekao je Eymen Ebu Nokta, portparol Zajednice sloboda Horan, grupe koju su osnovali aktivisti i novinari iz Dere.

Navodeći da su snage Assadovog režima prekršile sporazum o prekidu vatre postignut 1. septembra, rekao je da je cilj režima prisiliti stanovnike na migraciju.

Ebu Nokta je dodao da su u napadima korišteni mitraljezi, minobacači, tenkovi i rakete.

Od 29. jula režim Bashara al-Assada i milicije koje podržava Iran pokrenule su kopnenu operaciju izazivajući sukobe koji su se proširili po cijelom području.

Režimske snage 25. juna blokirale su područje Dere el-Beleda nakon što su se stanovnici, uključujući bivše pripadnike sirijske opozicije usprotivili da predaju lako naoružanje koje im je na raspolaganju i dozvole pretres kuća.

Centar za pomirenje i istaknuti stanovnici regije usprotivili su se ovom zahtjevu s obrazloženjem da je to protiv sporazuma postignutog s Assadovim režimom u julu 2018. godine, uz posredovanje Rusije, o isporuci samo teškog naoružanja.

Provincija Dera el-Beled je poznata kao rodno mjesto sirijske revolucije, ima 40.000 stanovnika i bila je opozicino uporište do 2018. godine.

Siriju je opustošio građanski rat od početka 2011. godine, kada je Assadov režim suzbio prodemokratske demonstrante.

 

Izvor:AA

Foto: Arhiv/AA

Podeli